De echo van Cor – Van mij mag er wel een tandje bij aan solidariteit
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

De voorbije week weer een mooie variatie aan GOED NIEUWS op de site gelezen.

En ik trap weer af  met de mooie cartoon, deze keer over de prijs voor het mooiste nektapijt. Een leuke omschrijving. Leuk ook voor deze  Belgische meneer, maar ik vraag me dan meteen af hoe het zit met onze Nederlandse beroemdheid met lange nekharen, de oud profvoetballer Nathan Rutjes. Wie van deze twee heren zou de winnaar zijn in de ultieme nektapijtenchallenge? Of misschien zelfs het zoontje van Nathan mee laten doen, dan wordt het wel iets om er een TV-show van te maken. Kan zo op SBS 6, past volgens mij prima in de programmering van dit tv-station van John de Mol.

Daarna meteen door naar de fietsestafette van Leuven met maar liefst 89 nationaliteiten, een nieuw Guinness World Record. Navraag leert dat in Leuven maar liefst 170 nationaliteiten wonen op een inwoneraantal van 100.000. Dat vind ik echt bewonderenswaardig en ook een echt record!

Dan een wat zwaarder nieuwsitem:  vier Noord-Brabantse ziekenhuizen doen mee aan de nationale campagne “Samen Beslissen”. Meer ruimte/tijd tussen zorgvrager en zorgverlener om met elkaar in overleg te gaan over de cruciale vraag wel of niet behandelen. Lijkt me een prima afweging en zeker als de zorgvrager meer als klant behandeld wordt dan als patiënt. “Samen Beslissen” mag van mij overigens meteen overal ingevoerd worden. Net zoals het wetsontwerp “Voltooid Leven”. En zeker niet tegenhouden, zoals de ‘dokussen’ van het CDA en ChristenUnie willen. Dit wetsontwerp wil dat mensen die ouder zijn dan 75 jaar zelf kunnen beslissen over hun levenseinde. Om daarmee het onheil van onwaardig lijden te voorkomen. Wat daarbij helpt is natuurlijk een  gezonde levensstijl en bewegen! In Deurne (NB) krijgen alle inwoners een gratis fittest als ze dat willen. Daar geef ik de gemeente Deurne echt een digitale pluim voor. Dan ben je als overheid goed bezig. Daar kan Helmond (mijn woonplaats) nog wat van leren.  

Meteen nog een goede actie er achteraan is die van Delhaize in België. Bedrijven kunnen voor hun medewerkers voor 5 euro per maand meedoen aan het programma van de supermarkt. In ruil daarvoor krijgt de medewerker 20% korting op gezonde producten. Dat is een slimme actie! In Nederland – en misschien binnenkort ook in Helmond als het aan mij ligt – krijgen we de “Fitcoin”. Google maar eens om te kijken hoe dit systeem werkt. Daar is deze column te kort voor.

Wie ook een beetje  goed bezig is, is Siemens. Wiekens van windmolens worden voortaan gemaakt van materiaal dat recyclebaar is. Dat is mooi, maar waarom niet de hele windmolen vraag ik me dan af (met mijn boerenverstand). Maar goed alle beetjes helpen, zoals ook het feit dat steeds meer Belgische bedrijven de medewerkers stimuleren in de richting van duurzame mobiliteit. Het populairst is de elektrische fiets, want die is goed voor het milieu en goed voor de gezondheid.

Wat het milieu betreft moeten we optimistisch blijven volgens Floris Alkemade uit Rooi, voormalig Rijksbouwmeester. Het tij kan nog gekeerd worden, vertelt hij, en vergelijkt het streven naar het behalen van de doelstellingen van Parijs met een opstijgende raket. Die gaat eerst trillen en daarna heel hard als er eenmaal beweging in zit. Een mooie vergelijking.

Het begin is ook gemaakt in Zuid-Afrika waar 30.000 hectare natuur (landbouwgrond) omgevormd wordt tot Nationaal Park. Ik kan het niet laten om toch een kritische kanttekening te maken. Heeft eenieder daar al genoeg te eten?

Nu nog een paar bijzondere itempjes. Olympische spelen voor mensen met Parkinson: een beetje vreemd, maar wel lekker, zou ik zeggen. Fondsenwerving is o.m de bedoeling en bewegen kan Parkinson vertragen. Effe wennen aan het idee, maar ik zie er niets negatiefs in.

Volgens filosoof Patrick Loobuyck leert corona ons dat mensen solidair zijn tijdens een crisis. Van mij mag er wel een tandje bij aan solidariteit als ik al die protestmarsen tegen coronamaatregelen zie.

Tot slot : de onafhankelijkheid van “blind leven”verbeteren door een veilige keukenset. Ik ben elke maandag mantelzorger voor een blinde meneer en ik kan beamen hoe belangrijk dit is! En zeker ook een veilige drinkbeker voor warme dranken. Als iemand die voor mij heeft of ontwerpt, zou ik dat zeer waarderen! Bedankt alvast.

Tot volgende week.

Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten