Activiteiten Wereld Alzheimer Dag: het helpt als mensen dementie herkennen en iets kunnen betekenen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Stichting Alzheimer Nederland

Morgen, dinsdag 21 september, is het Wereld Alzheimer Dag. Het is een themadag om met allerlei activiteiten de wereldwijde aandacht voor de ziekte van Alzheimer en dementie te bevorderen. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar ook iets kunnen betekenen. De dag wordt ieder jaar gevierd op 21 september en is een initiatief van de koepelorganisatie van landelijke Alzheimer organisaties, Alzheimer Disease International. Ook in Noord-Brabant en Limburg zijn er talrijke prachtige initiatieven. Minstens twee culturele activiteiten springen in het oog vanwege hun artistieke en creatieve bijzonderheid: een theatervoorstelling over dementie (zie het artikel hiernaast) en een dementie-concert door een Kamerkoor, beide in Eindhoven.

Zeven jaar na zijn vaders dood maakt operazanger Lieuwe Visser met het Nederlands Kamerkoor een reis door de uithoeken van de dementerende geest, op de golven van muziek van Johannes Brahms, Kaija Saariaho, Panayiotis Kokoras, Ingvar Lidholm en tekst van Spinvis. Dementie is de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Zijn vader zag kolkende rivieren door de straten razen en mannetjes op het dak zitten. Zijn lijden was hartverscheurend, de machteloosheid waarmee zijn naasten dat lijden moesten aanschouwen evenzeer. Het is helaas dagelijkse kost voor duizenden patiënten en hun mantelzorgers. Het Nederlands Kamerkoor stelt met muziek de vraag: wat maakte hij door? Waar houdt de geest op en begint het universum? Dinsdag 21 september in het Muziekgebouw in Eindhoven.

Horen, zien en ruiken

Een bijzondere buitenactiviteit vindt plaats in natuurtuin ‘t Loo in Bergeijk. De vrijwilligers van de natuurtuin geven een rondleiding/wandeling van een uur met als thema: horen, zien en ruiken. Al wandelend genieten van alle moois in deze oase van rust. Ruiken aan bloemen en struiken, luisteren naar de vogels en insecten en proeven van de geuren en kleuren in de biologische moestuin.
Dinsdag 21, donderdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 september.

Maandagavond 20 september is er een feestelijke bijeenkomst in de bibliotheek/dementheek van Oss. Fotoclub Jomatico uit Oss heeft een mooi bedrag gesponsord dat ze bijeen hebben gebracht met het maken van mooie nostalgische kalenders. Er zijn 8 MP3-spelers aangeschaft, die deze avond officieel in gebruik worden genomen.

‘Liefhebbers’ mogen op de foto in een bijzondere vergeet-me-niet-lijst, zangkoor Octaaf zingt enkele liederen. Er is een korte rondleiding in kleine groepjes door de dementheek, waar mensen uitleg krijgen over het gebruik van de mp3-spelers, herinneringskoffers en de braintrainer.

Kunstenaars geven vorm aan hun visie op dementie

In Boxmeer (dinsdag 21 en woensdag 22 september) en Sint Anthonis (maandag 20, dinsdag 21 en woensdag 22 september) is een expositie- en informatiemarkt ingericht. Hoe ziet dementie eruit? Kun je het aan iemand zien? Het blijkt dat dementie vele gezichten heeft. Kunstenaars uit de regio hebben vormgegeven aan hun visie op dementie. De expositie laat een verscheidenheid aan vormen zien die ook zichtbaar is bij mensen met dementie. In Sint Anthonis in het gemeentehuis, in Boxmeer in de bibliotheek.

De vele (ver)gezichten van dementie

De afdeling Parkstad Limburg gaat er zondag 26 september op uit. Dan wordt een boottocht georganiseerd over de Maas en het Albertkanaal en passeren de deelnemers vier sluizen. Het schutten in de sluizen is spectaculair. En tijdens de bijna vijf uur durende vaart kan van mooie uitzichten en vergezichten worden genoten. De tocht is bedoeld voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

De afdeling Zuid-Zuidwest-Limburg van Alzheimer Nederland gaat ook op stap met de Zuid-Limburgse Stoom Maatschappij. Het wordt met het ‘miljoenenlijntje’ een tocht door het Limburgse Heuvelland. De treinreis wordt feestelijk omlijst met muziek en er zullen onderweg verschillende stops worden gemaakt.

Gezelligheid en muziek in de Alzheimer Cafés  

En dan zijn er natuurlijk nog de talrijke Alzheimer Cafés die gezelligheid, muziek en verrassende ontmoetingen bieden. Een interessante plek om lotgenoten te ontmoeten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten