Hasselt bedeelt dit jaar 70.000ste broeikasboom
bron: Stad Hasselt

Ook dit jaar kan elk Hasselts gezin een gratis broeikasboom of -plant aanvragen. Zo krijgen inwoners de kans om actief een steentje bij te dragen aan de bestrijding van de klimaatopwarming.

De actie ‘Broeikasbomen’ is intussen aan de 13de editie toe. Vorig jaar gingen meer dan 6.000 Hasselaren in op het aanbod, goed voor 67.500 nieuwe bomen en planten over alle edities heen. “Dit jaar gaan we vlotjes de 70.000 overschrijden”, vertelt schepen van Milieu en klimaat Joost Venken. “Een succes dat broodnodig is. Dat werd normaals duidelijk gemaakt door de overstromingen in de Ardennen en bosbranden in Zuid-Europa. Het klimaat verandert en dat voelen we ook in Hasselt. We gaan ons moeten aanpassen aan veel meer hittedagen en -golven of aan meer geconcentreerde regenval. Willen we ons daar als stad tegen wapenen, is meer groen nodig. Zowel binnen de openbare ruimte als bij Hasselaren thuis. Bomen en planten koelen af, nemen water en CO2 op en zuiveren onze lucht. Bovendien draagt meer groen bij tot een aangename leefomgeving waar het fijn is om te wonen.” 

“We vragen dit jaar – met ons aanbod kleine vlindervriendelijke planten – extra de aandacht voor het lot van de vlinders. Het aantal vlindersoorten in ons land neemt af. Dit komt doordat hun leefgebieden vaak moeten wijken voor allerhande verharding, ook in voor- en achtertuinen. Sommige soorten zijn erg gevoelig voor verandering”, aldus schepen Venken. “Dit terwijl vlinders nodig zijn om bloemen en planten te bestuiven. Verder zijn ze ook nuttig als voedsel voor heel wat andere dieren. Vlinders geven ook aan hoe goed het gaat met de natuur in je buurt. Waar de natuurkwaliteit daalt, neemt ook de hoeveelheid vlinders af. En vlinders zijn natuurlijk erg mooi en een waardevol onderdeel van de biodiversiteit!”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten