Zeldzame neushoorns doen het opvallend goed
bron: IPS - Afbeelding van M Ameen via Pixabay

De Indische, zwarte en Javaanse neushoorn zijn aan een opvallende remonte bezig.

De populatie Indische neushoorns in India en Nepal die begin vorige eeuw nog amper 100 exemplaren telde, is nu opnieuw gegroeid tot meer dan 3700, blijkt uit het jaarlijkse rapport van de International Rhino Foundation (IRF). 

Dat is te danken aan strikte bescherming door de overheid in beide landen. Vooral in Nepal is de heropleving opvallend: er leven nu 752 dieren, een toename met 107 tegenover 2015.

“De gestage groei van de populatie is bemoedigend en het resultaat van een geweldige samenwerking tussen de regeringen in beide landen, lokale en internationale organisaties, en de lokale bevolking, die de neushoorns als nationale schatten beschouwt”, zegt Nina Fascione, directeur van de IRF.

Ook de Javaanse neushoorn, die enkel nog voorkomt in het Ujung Kulon National Park in Indonesië, doet het goed: de populatie groeide er in tien jaar tijd van 50 tot 75 dieren.

De zwarte neushoorn, die zich nog steeds traag herstelt van zware stroperij sinds de jaren 1970, toont een bemoedigende comeback van 16 tot 17 procent in het voorbije decennium, met name in Kenia en Namibië. Hoewel de soort nog altijd te boek staat als kritiek bedreigd, telt ze nu meer dan 5600 dieren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten