Britse topuniversiteit geeft alle studenten les in ‘klimaatgeletterdheid’
bron: IPS - Afbeelding van marcela_net via Pixabay

De Universiteit van Bath voorziet bij het begin van het nieuwe academiejaar in een training om studenten ‘klimaatgeletterdheid’ bij te brengen. De cursus is deel van het curriculum voor alle vijfduizend studenten die vanaf volgende week terug naar de campus trekken.
 

De Universiteit van Bath heeft vandaag aangekondigd dat het programma, dat werd ontwikkeld met The Carbon Literacy Project, ter beschikking wordt gesteld van elke student, nieuwkomer of ancien.

Klimaatgeletterdheid

Het programma werd vorig jaar getest bij honderd studenten. Het leert hen wat broeikasgassen precies zijn, hoe ze de klimaatverandering aanzwengelen en hoe je zelf of je bedrijf in het dagelijkse leven broeikasgassen als CO2 kan helpen reduceren.

“Het idee is er gekomen vanuit het geloof dat het belangrijk is om elke student een mate van klimaatgeletterdheid bij te brengen”, zegt Steve Cayzer die het project in goede banen leidt. “We zijn ontzettend blij om het programma nu te kunnen uitrollen voor al onze studenten.”

Het initiatief maakt deel uit van het Climate Action Framework van de universiteit. Dit is een actieplan dat werd ontwikkeld door de studentenvereniging en het personeel, en heeft toegezegd om tegen 2040 absolute CO2-neutraliteit te bereiken op de volledige campus.

“We weten dat dit een kwestie is waar studenten met hart en ziel mee begaan zijn omdat ze beseffen dat het de rest van hun leven zal beïnvloeden”, zegt Cayzer. “Door hen klimaatgeletterdheid bij te brengen van bij het begin van hun traject op de universiteit, beginnen we mensen meteen in die mindset en manier van denken te krijgen. We helpen hen met kennis en het ontwikkelen van vaardigheden die hun hele leven waardevol zullen zijn.”

Bekwamingscursus

Studenten die zich na de basiscursus nog verder willen bekwamen en een certificaat van klimaatgeletterdheid willen ontvangen, kunnen dat tegen een kleine vergoeding van 10 Britse pond bij The Carbon Literacy Project. De universiteit heeft al laten weten dat het studenten uit kansengroepen zal helpen bij de betaling hiervan.

Projectleider van The Carbon Literacy Project, Emma Richards is verheugd over de samenwerking met Bath. Ze hoopt dat andere universiteiten zullen volgen. “Klimaatgeletterdheid is een competentie op de werkvloer, net zoals gezondheid en veiligheid dat zijn”, zegt ze. “De studenten van Bath zullen veel beter uitgerust zijn om een CO2-vrij werkveld te betreden.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten