De echo van Cor – We moeten verleid worden
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Deze week veel aandacht voor dementie. Logisch en terecht dat de Goed Nieuwssite ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag met positieve artikelen bijdraagt aan vergroting van de kennis over deze wereldziekte. In Eindhoven werd een theatervoorstelling opgevoerd die laat zien dat dementie een waardevolle gezamenlijke reis kan zijn. En in Roosendaal staat een nagebootste treincoupé waar mensen met dementie positieve herinneringen aan vroeger ophalen. Superbelangrijk al die aandacht.
Mijn moedertje zaliger had ook last van deze ziekte. Ze wist echt niet meer wat er bijvoorbeeld gisteren gebeurd was. Maar wel herkende ze me nog altijd en dat maakte het voor haar en mij draaglijk. Alleen in de beginfase was het echt niet fijn, omdat ze zelf merkte dat het met haar geheugen achteruit ging en dat maakte haar erg verdrietig en onzeker. Na verloop van tijd was dat voorbij en voor haar was het leven naar mijn mening goed te doen. Ze kon zichzelf nog verzorgen en gewoon eten en drinken en ze had vaak plezier. Als ze niet was gevallen had ze zeker nog geleefd, maar zoals ze zelf vaak zei: “Het is goed zo” en dat was het ook.  94 Is ze geworden, een mooie leeftijd! Nu doe ik elke week vrijwilligerswerk in ‘haar’ verzorgingshuis. Daar is duidelijk dat dementie niet één gezicht heeft. Ik zie dan ook minder ‘fijne’ kanten aan de ziekte en dat wil je echt niet voor je naasten. Echt super verdrietig soms. Het is te hopen dat er snel een medicijn of behandeling komt die dementie de wereld uit schopt!

Tijd voor wat vrolijker nieuws: een fietsbibliotheek voor volwassenen in Genk. Je kunt daar gewoon een fiets huren voor woon-werkverkeer. Leuk idee dat je voor een klein bedrag per maand een fiets kunt huren en ervaren hoe leuk fietsen is. Daarna uiteraard zelf een fiets kopen (je kunt ervoor sparen tijdens de huurperiode) als het bevalt. Daar wordt iedereen wijzer en gezonder van.

Dan Lieke. Zij woont voortaan met haar vriend in India, waar ze een inspiratiecentrum genaamd Adara willen bouwen. Een plek waar iedereen welkom is om paden te bewandelen naar simpel en bewust leven! Prachtig, maar met mijn levenservaring weet ik dat het leven niet altijd ‘simpel’ is en niet elk pad geëffend! Een wijze les uit Mierlo-Hout.

In het Brabantse Deurne is een fotoproject ‘Koolhof klikt’. In deze wijk worden bewoners uitgenodigd om foto’s te maken van bijvoorbeeld hun eigen huis, favoriete plek, hun hobby en dergelijke. Dit om tijdens gezamenlijke bijeenkomsten naar de gemaakte foto’s te kijken en er met elkaar over te praten. Dit alles met de bedoeling elkaar beter te leren kennen (er wonen ook veel mensen met een migratieachtergrond in deze wijk). Echt een ‘kei’-leuk en origineel idee, top bedacht! Moet navolging krijgen in meer wijken.

Ook Goed Nieuws is de ontdekking dat bepaalde RNA-moleculen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van kanker. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van medicijnen tegen kanker. Hopelijk komt er binnenkort een werkend medicijn voor een heel lage prijs (wat denkt u?) zodat er veel leed bespaard blijft voor veel mensen.

Wat ook fantastisch is, dat een weldoener uit Bakel (vlakbij Helmond in Noord-Brabant) zijn nalatenschap heeft geschonken aan minderbedeelde jongeren. Jongeren in de leeftijd van vier tot dertig kunnen een bijdrage vragen voor een studie, sport en spel, opleiding in muziek, theater of kunst mits er geen andere instanties zijn waar men een beroep op kan doen. Dan ben je echt wel een aardige man, een toffe peer, ‘n ‘goei menneke’ enz.

En als je dan iets met kunst gaat doen, ga dan naar Kunsthumaniora in Brugge. Die krijgt elk jaar meer leerlingen vanwege de goede opleidingen en begeleiding. En dat is ook goed nieuws alhoewel ik vind dat je voor iets geboren bent en niet iets kunt leren waar je geen passie voor hebt.

Tot slot van het Goede Nieuws van deze week: het gezond eetbaar bushokje met groenten en fruit in de Bredase Karnemelkstraat (hoe gezond wil je het hebben!?). Dit initiatief maakt voor mij deze week, als groenteman pur sang, weer helemaal goed (zeker na de kleurloze en smakeloze Prinsjesdag troonrede van ‘onze’ Willem). Van dit nieuws wordt de groenteboer in mij helemaal gelukkig en de busreizigers ook volgens mij. Want we eten met ons allen veel te weinig groenten en fruit en dat moet veranderen! Je moet verleid worden, groenten en fruit moeten op straat overal zichtbaar zijn. Op die manier gaat dat zeker lukken. Een supertof initiatief van Nationaal Actieplan Groenten en Fruit. Dit in samenwerking met de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO en Curio (regionaal opleidingscentrum).

Ik rijd elektrisch, maar vanwege dit bushokje zou ik bijna met de bus gaan. Hopelijk volgen alle bushokjes nu snel in de strijd tegen ongezond eten en overgewicht. En als het aan mij ligt ook nog gratis busvervoer (enorme milieuwinst door het feit dat iedereen de bus neemt) en gratis karnemelk, want dat is gewoon lekker, vind ik.

De groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten