Gezamenlijke omslag in denken om de droogte aan te pakken
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto provincie Noord-Brabant

De verdroging van de Brabantse natuur, de droogte van de afgelopen drie jaar en de snelheid van de klimaatverandering laten zien dat een gezamenlijke omslag in denken en handelen in het (grond)waterbeheer noodzakelijk is. Niet alleen van de overheden (waterschappen, provincie en gemeenten), maar van alle grondeigenaren en watergebruikers in Brabant en daarbuiten. Daarom hebben de Noord-Brabantse grondwaterpartners besloten een onafhankelijke adviescommissie in het leven te roepen die zich met het maatschappelijke vraagstuk van droogte bezig gaat houden.

Medio 2022 zal de commissie advies uitbrengen aan de grondwaterpartners. Het advies van de commissie zal bijdragen aan verdieping en verbreding van het politiek en maatschappelijk debat over klimaatadaptatie, en het lange termijn perspectief voor de Brabantse samenleving. Daarnaast zal aandacht worden gevraagd voor de droogteproblematiek bij de Nederlandse regering.

Verdroging heeft grote invloed op landbouw, natuur, bedrijven en inwoners

Noord-Brabant staat voor grote opgaven om te komen tot een toekomstbestendig- en klimaat robuust (grond)watersysteem. De verdroging heeft grote impact op landbouw, natuur, bedrijven en inwoners in Brabant. Over de gevolgen voor natuur en landbouw is al veel bekend, maar de hittestress en droogte zal ook in de bebouwde omgeving een steeds grotere invloed hebben op de kwaliteit van de leefomgeving van alle Brabanders. Lukt het om openbaar groen te behouden in droge zomers, ondervindt de voedselproductie hinder, gaan er meer bosbranden optreden en vallen beeksystemen vaker droog?

De onafhankelijke adviescommissie droogte bestaat uit:

  • Melanie Maas Geesteranus, voormalig Minister van Infrastructuur en Milieu, thans CEO van Porticus (voorzitter)
  • Annemieke Nijhof, algemeen directeur Deltares (onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond)
  • Floris Alkemade, architect en voormalig Rijksbouwmeester
  • Pieter Tops, bestuurskundige en bijzonder hoogleraar Data Science en ondermijning bij Universiteit Jheronimus Academy of Data Science (JADS) in Den Bosch
  • Marijke Huysmans, hoofddocent grondwater Vrije Universiteit Brussel
  • Theo Koekkoek, ondernemer en commissaris bij o.a. VION, Efteling en Cosun

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten