‘Heppie (t)Huis’ voor kinderen: een klimaat van aandacht, warmte en liefde
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Stichting Het Vergeten Kind

Kinderen hebben een plek nodig die continuïteit, veiligheid, voorspelbaarheid en zekerheid biedt en waar er een klimaat van aandacht, warmte en liefde heerst want dat is wat kinderen nodig hebben om zich te ontwikkelen. Zeker de duizenden kinderen en jongeren in Nederland die door nare thuisomstandigheden (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. Want die komen dan vaak van de ene leefsituatie in de andere terecht en hebben veel negatieve ervaringen.

In het Noord-Brabantse Geldrop hebben ze hiervoor de oplossing: het ‘Heppie (t)Huis’ van initiatiefnemer René van de Camp. Daar staat een ‘Heppie (t)Huis’ voor acht kinderen en jongeren die (tijdelijk) niet meer thuis kunnen wonen. De initiatiefnemer: “We geven de kinderen en jongeren een veilige, stabiele woonplek in hun eigen sociale omgeving vlakbij hun vrienden, school en (sport)club. We voeden op, overspoelen de kinderen en jongeren met positieve aandacht, zetten ze in hun kracht en bouwen aan fijne herinneringen. Een plek waar ze zich echt thuis kunnen voelen en zichzelf mogen zijn. De kinderen maken onderdeel uit van een grote hartelijke familie die bestaat uit een vast team van medewerkers. Onze professionals zijn de – tijdelijke – opvoeders van de kinderen en jongeren. Zij zorgen ervoor dat ieder kind gezien en gehoord wordt en de positieve aandacht krijgt die het nodig heeft. We bouwen een echte en hechte band met elkaar op en sterken de kinderen in hun zelfvertrouwen. Het ‘Heppie (t)Huis’ geeft een stabiele basis. Zodat ze weer verder durven te kijken, op een gezonde manier de maatschappij in kunnen stappen en een toekomst met perspectief tegemoet gaan.”

Voorbeeld voor de jeugdzorg

Het Geldropse ‘Heppie (t)Huis’ blijkt een voorbeeld voor de jeugdzorg te zijn. Want er is landelijke interesse getoond. De demissionaire staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Paul Blokhuis, heeft het ‘Heppie (t)Huis’ bezocht evenals een aantal Tweede Kamerleden die zich met Jeugdzorg bezig houden. Zij zijn enthousiast over het concept van René van de Camp. In de hoofdstad bestaan zelfs plannen om het Geldropse voorbeeld te volgen.

“Ons streven is dat kinderen weer veilig en fijn thuis bij hun eigen ouders of verzorgers gaan wonen.”

Een van de grote pluspunten aan het concept is dat ook de ouder(s) of verzorger(s) van de kinderen en jongeren die in het ‘Heppie (t)Huis’ wonen  aandacht en ondersteuning krijgen. René: “Ons streven is dat kinderen weer veilig en fijn thuis bij hun eigen ouder(s) of verzorger(s) gaan wonen. Kinderen en jongeren die deze mogelijkheid niet hebben mogen in het ‘Heppie (t)Huis’ blijven wonen zolang als dit nodig is.

Het eerste ‘Heppie (t)Huis’ is gebouwd in Geldrop. Deze gemeente heeft het Heppie (t)Huis omarmd.  Het innovatieve project past binnen de jeugdhulp sector en geeft uitvoering aan de vijf uitgangspunten van de Jeugdwet. Ook sluit het aan bij het beleid van Geldrop zelf. De kosten voor het verblijf van de kinderen in het Heppie (t)Huis wordt door de gemeente Geldrop-Mierlo betaald vanuit de jeugdhulp bekostiging.

Stichting Het Vergeten Kind

De bouw en ontwikkeling van het ‘Heppie (t)Huis’ in Geldrop is mogelijk gemaakt door de Stichting Het Vergeten Kind, die een beroep doet op de maatschappelijke betrokkenheid van mensen en bedrijven om te helpen. De stichting zet zich in voor kinderen in Nederland die het moeilijk hebben, omdat er thuis veel problemen zijn. Soms is de situatie zo ernstig dat ze niet meer bij hun ouders wonen. Het doel van de stichting is dat al deze kinderen zich gehoord en gezien voelen, op een veilige en stabiele plek wonen en zich positief kunnen ontwikkelen, zodat ze hun eigen plek vinden in de maatschappij.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten