Donormelk voor te vroeg geboren baby’s
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Maxima Medisch Centrum

Uit onderzoek blijkt dat baby’s die te vroeg worden geboren en moedermelk van hun eigen moeder of donormelk krijgen, zich beter ontwikkelen dan kinderen die kunstvoeding krijgen. Als er geen of onvoldoende eigen moedermelk beschikbaar is, wordt donormelk van de Nederlandse Moedermelkbank als beste alternatief beschouwd. Dit is de internationale aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie die wereldwijd wordt toegepast op vele Neonatale Intensive Care Units (NICU’s) van ziekenhuizen. Sinds kort heeft het Máxima Medische Centrum (MMC) in Veldhoven (Noord-Brabant) donormelk beschikbaar voor te vroeg geboren baby’s afkomstig van de Nederlandse Moedermelkbank uit Amsterdam.

De donormelk is voor te vroeg geboren baby’s van wie de moeder geen of onvoldoende moedermelk heeft. In aanmerking komen baby’s die geboren zijn bij een zwangerschapsduur korter dan 30 weken en/of bij de geboorte minder dan 1000 gram wegen.

“We zijn heel blij met deze ontwikkeling”, vertelt Kimberley Wagemans-Bonouvrié, algemeen kinderarts op de Neonatale Intensive Care Unitvan het MMC. “Eigen moedermelk is de eerste keuze voor alle baby’s. Zeker voor te vroeg geboren baby’s is moedermelk nog belangrijker. Als een moeder te vroeg bevalt, start er een intensieve periode van langdurig afkolven van moedermelk. Soms komt het voor dat moeders nog te ziek zijn na de bevalling om moedermelk te produceren.”

Met eigen moedermelk minder vatbaar voor infecties

“Te vroeg geboren baby’s die moedermelk krijgen zijn minder vatbaar voor infecties van bloed en darmen dan de baby’s die kunstvoeding krijgen”, zegt de kinderarts. De donormelk wordt alleen gegeven als er (tijdelijk) geen of onvoldoende eigen moedermelk beschikbaar is. Wel wordt de eerste twaalf uur na geboorte eerst afgewacht of de eigen moedermelkproductie op gang komt en voldoende is (slechts een heel kleine hoeveelheid kan al voldoende zijn).

Vergelijkbaar met proces bloedtransfusie

“De donormelk is afkomstig van andere moeders (donoren) die juist moedermelk over hebben. Zij stellen hun melk beschikbaar aan de Nederlandse Moedermelkbank in Amsterdam”, licht lactatiekundige Moniek de Rooijakkers-Bruin toe. “Het totale proces om donormelk op onze NICU te krijgen kun je vergelijken met het proces van een bloedtransfusie. Denk hierbij aan het testen van donormoeders, het verzamelen van moedermelk, kweken van melk, het logistieke proces en het proces rondom borging van donormelk op de NICU in MMC. Het is een topprestatie van onze NICU dat het is gelukt en daar zijn we trots op.”

Eerste perifere ziekenhuis met donormelk

Enkele NICU’s van academische ziekenhuizen in Nederland werken al met donormelk. Het Veldhovense MMC is het eerste perifere ziekenhuis met een NICU in Nederland dat hier nu mee start. “Moedermelk is de beste melk voor prematuren. Hiermee doen we er alles aan om de complicaties van vroeggeboorte te verkleinen en de succespercentages van overleving te verhogen”, aldus kinderarts Kimberley Wagemans-Bonouvrié.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten