Artificiële intelligentie maakt betere diagnose borstkanker mogelijk
bron: IPS - Afbeelding van Gerd Altmann via Pixabay

Zweedse onderzoekers zijn erin geslaagd om via artificiële intelligentie borstkanker nauwkeuriger te diagnosticeren. Hierdoor komen meer verfijnde behandelingen binnen bereik.

Onderzoekers van het Karolinska Instituut in Zweden hebben een hulpmiddel ontwikkeld dat de diagnose van borstkanker verbetert en het risico op herval kan helpen voorspellen. De grotere diagnostische precisie maakt een meer gepersonaliseerde behandeling mogelijk voor vrouwen met middelzware tumoren (de grootste groep patiënten met borstkanker). De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Oncology.

Graad 2

Wereldwijd krijgen elk jaar ongeveer twee miljoen vrouwen borstkanker. Voor een diagnose worden weefselmonsters van de tumor geanalyseerd en beoordeeld door een patholoog. Die zal het risico categoriseren als laag (graad 1), gemiddeld (graad 2) of hoog (graad 3). Op basis daarvan bepaalt de arts de meest geschikte behandeling.

“Ongeveer de helft van de borstkankerpatiënten heeft een tumor van graad 2”, zegt Yinxi Wang van de afdeling Medische Epidemiologie en Biostatistiek van het Karolinska Instituut. “Helaas geeft die diagnose geen duidelijke richtlijnen over hoe de patiënt moet worden behandeld. Als gevolg daarvan worden sommige patiënten overbehandeld met chemotherapie, terwijl anderen het risico lopen onderbehandeld te worden. Het is dit probleem dat we hebben willen oplossen.”

Verfijning van de diagnose

Ziekenhuizen maken al beperkt gebruik van moleculaire diagnostiek om de nauwkeurigheid van de risicobeoordeling van borstkanker te verbeteren, maar deze methode kost veel geld en is tijdrovend. De Zweedse onderzoekers hebben nu een op artificiële intelligentie (AI) gebaseerde methode voor weefselanalyse ontwikkeld en geëvalueerd. Het onderzoek laat zien dat de methode patiënten met graad 2-tumoren verder kan indelen in twee subgroepen, één met een hoog risico en één met een laag risico.

“Een groot voordeel van onze methode is dat die kosteneffectief is en snel, omdat er gebruik wordt gemaakt van microscopische beelden en weefsel die al aanwezig zijn in het ziekenhuis van het eerdere onderzoek”, zegt patholoog en medeauteur Johan Hartman. “We zijn erin geslaagd om de diagnose voor veel patiënten te verfijnen en voor hen een meer gerichte behandeling voor te stellen.”

Zijn collega Mattias Rantalainen spreekt van een fantastische uitvinding die erin slaagt om informatie te verkrijgen die “verder reikt dan het menselijke oog”.  

De onderzoekers willen de methode, na een laatste evaluatie, in 2022 op de markt brengen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten