De echo van Cor – Het standbeeld kan niet groot genoeg zijn
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Het standbeeld kan niet groot genoeg zijn

Mooie cartoon weer over auto delen (maar niet met deze gasten, normaliter wel). Goed voor het milieu. Vergt wat planning, maar levert veel voordelen op.

Maar fietsen ook en gelukkig wordt dat ook steeds meer gestimuleerd. Ook bedrijven proberen hun werknemers meer en meer op de fiets te krijgen, zoals Janssen Pharmaceutica (in Beerse) waar eenderde van de werknemers op de fiets komt. Mooi toch.

Trouwens niet alleen fietsen, maar ook wandelen is goed voor iedereen, goed voor je fysiek en mindset en niet te vergeten de buitenlucht die zeker in Noord-Brabant nog redelijk is, denk ik ……en hoop ik vooral. Deze provincie wordt lid van Liberation Route Europe. Een wandelroutenetwerk van 10.000 kilometer door Europa en nu dus ook door Brabant. Ik vind het ver voor mijn korte vakanties, maar het zal toch zeker wel langer mogen duren dan een paar dagen om de tocht te volbrengen?

Ook in Noord-Brabant komt de HAS (Hogere Agrarische School) met een dialoog tussen markt, onderzoeker en consument om een nieuwe stap te zetten in de toekomst van de veehouderij. Ik ben voor (ook om minder vlees te eten), goed initiatief en ik hoop dat het iets gaat opleveren (mijn nichtje geeft er les, dus ik heb er wel vertrouwen in).

Andere studenten (van de vier technische universiteiten in Nederland) gaan proberen waterstof technologieën sneller te implementeren. Top! Het lijkt me op lange termijn een goede oplossing als vervanging van o.m. “elektrische” auto’s en aardgas! Maar ik heb er niet voor (door)geleerd, alleen maar een “gevoel”. Maar vaak klopt dit gelukkig

Studenten uit Leuven brengen een slimme rolstoel op de markt met een besturing die gebruik maakt van sensoren en artificiële intelligentie in plaats van een joystick (voor sommige gebruikers lukt dit niet fysiek). Echt geweldig, zo’n “Tesla”- rolstoel, lijkt me. ‘s Maandags ga ik (en Nelly, mijn echtgenote) samen met een clubje vrijwilligers wandelen met mensen in een rolstoel. Hoe fijn zou het zijn als ze dat allemaal zelf zouden kunnen.
Het enige wat er dan nog aan ontbreekt is mijn “geouwehoer” maar dan zouden we toch mee kunnen gaan voor de conversatie zonder het zware werk, ook prettig af en toe.

Weer andere slimmeriken zijn bezig om meer apparaten te ontwikkelen zonder batterijen, maar wel aangedreven door zonne-energie en kinetische energie (door beweging). Nu nog ‘Game Boys’, maar in de toekomst natuurlijk veel meer apparaten. Echt een mooie stap vooruit wat mij betreft. Zet ‘m op, studenten!

Het laatste item over slimme koppen is de universiteit van Bath (Engeland), die zijn/haar studenten al les geeft in klimaatgeletterdheid. Diegenen die daar afstuderen houden in ieder geval rekening met het milieu in hun toekomstige werk. Daar is over nagedacht, ik had het zelf niet beter kunnen bedenken. “Niks zo slim als ‘ne mens”.

Dan, zoals we gewend zijn, een aantal items over het milieu.
Allereerst, de private sector (een groot aantal filantropische organisaties) investeert 5 miljard in het milieu. Goede zaak en een mooie start. Maar er is meer nodig en dat gaat er wel komen zodra eenieder er van overtuigd is dat het echt moet.

Dan het plan van de EU en de VS om de uitstoot van methaan aan te pakken. Dit zou de opwarming van de aarde kunnen afremmen. Het plan is er, de wil ook wel, denk ik, dus regelen die zaak voordat het te laat is! We willen van de Aarde geen Waterwold (een mooie film uit 1995) maken!

En de duizenden vrijwilligers die afval uit de rivieren halen tijdens World Clean Up Day. Petje af en ga zo door, liefst met nog veel meer vrijwilligers. En .. beste mensen, niets meer zomaar in de natuur gooien, dan kunnen we die tijd weer aan andere belangrijke zaken besteden.

Ook slim is een betere samenwerking tussen Natuurpunt en Monumentenwacht in Vlaanderen. Dit alles om waardevol erfgoed beter te bewaren en te beschermen. Kan niemand op tegen zijn, zouden meer mensen moeten doen om beter samen te werken. Top geregeld Vlaanderen!

In Hasselt deelt men 70.000 bomen en planten uit ter bestrijding van de klimaatopwarming. Dit jaar met name vlindervriendelijke planten. 10 Punten voor Hasselt en nu nog de rest van België en Nederland.

Tot slot wat de natuur aangaat: zeldzame neushoorns doen het opvallend goed in India en Nepal! Dit dankzij de betere bescherming door de overheid. Een zeer goede ontwikkeling. En nu zorgen dat ook die stropers snappen dat je van neushoornpoeder niet ouder, slimmer of sexyer wordt, dan is het helemaal geweldig.

Nu dan effe iets anders: de coronacrisis.
Gelukkig gaat het de goede kant op, maar een standbeeld voor alle helden tijdens deze crisis zou volgens veel Nederlanders wel mooi zijn. Dit beeld voor o.a. zorgverleners, docenten, thuiszorgers, schoonmakers e.a. zou een blijvende dankbetuiging zijn voor al die mensen. Het standbeeld kan voor mij niet groot genoeg zijn!

Corona: het was (en is nog steeds) een moeilijke tijd en daardoor schilderen verpleegkundigen van het Maxima Medisch Centrum de covid-emoties van zich af. En dat zie je natuurlijk aan de schilderijen. Prima als het helpt alle emoties te verwerken. Mooi dat er tijd en ruimte wordt gemaakt voor dit soort zaken. We zullen deze mensen nog hard nodig hebben in de toekomst en moeten dus goed voor hen zorgen (ook financieel).

Het laatste item van deze week is Lieke in India. Vorige week al gememoreerd. De paden zijn wat mij betreft er zeker niet beter op geworden. Laten we er met z’n allen voor zorgen dat ze in ieder geval begaanbaar blijven.

Tot de volgende ‘Goed Nieuws’- editie.

Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten