Dierenwelzijn ook in secundair onderwijs op het programma
bron: IPS - Afbeelding van Luciano Marelli via Pixabay

Het lessenpakket rond dierenwelzijn wordt uitgebreid van de Vlaamse basisscholen naar het secundair onderwijs. Dat heeft minister van Onderwijs en Dierenwelzijn Ben Weyts vandaag – op Werelddierendag – bekendgemaakt.

Het educatief lessenpakket ‘Oog in Oog’ werd vorig jaar geïntroduceerd in het kleuter- en lager onderwijs en zal nu worden aangeboden aan middelbare scholieren. Het pakket gaat in op vijf deelthema’s: dierenwelzijn, gezelschapsdieren, landbouwdieren, proefdieren en exotische dieren.

“Kinderen en jongeren zijn de diereneigenaars van de toekomst”, zegt minister Weyts. “Het is belangrijk hen zo vroeg mogelijk bij dierenwelzijn te betrekken en hen bewust te maken van de verantwoordelijkheid die ze zelf kunnen nemen in hun omgang met dieren.”

Bewuste keuze voor een dier

Het lesmateriaal wordt ontwikkeld door Djapo, een educatieve organisatie die kinderen en jongeren leert omgaan met maatschappelijke uitdagingen. “Elk thema bouwt een leerlijn op aan de hand van doelstellingen die per leeftijdsgroep aansluiten bij de eindtermen”, zegt Kaat Boon, directeur van Djapo.

“Leerlingen zien in dat mens en dier onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Ze ontdekken wat dierenwelzijn inhoudt en denken na over dierethiek. In het thema gezelschapsdieren beseffen leerlingen dat een gezelschapsdier in huis halen een bewuste keuze moet zijn, en gepaard gaat met verantwoordelijkheden en gevolgen.”

Sinds de lancering van de website Oog in Oog werd het lessenpakket al meer dan 6000 keer door een leerkracht gedownload. Voor leerkrachten in het secundair onderwijs die graag te weten komen hoe ze het thema dierenwelzijn binnen hun lessen kunnen opnemen, is er op 2 november een gratis webinar te volgen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten