Stichting Prótesis de Mama wil Cubaanse vrouwen hun eigenwaarde en trots terug geven
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Stichting Prótesis de Mama

In de lingeriewinkel van Hanneke Smets in het Noord-Brabantse Deurne lagen ze klaar: 150 gebruikte borstprothesen. Vrouwen uit de hele omgeving van Deurne hebben ze gebracht voor lotgenoten in Cuba, waar borstprothesen schaars zijn. De Cubaanse chirurg Alexis Cantero Ronquillo kwam ze zelf ophalen in Deurne. Hij behandelt vrouwen met borstkanker in het ziekenhuis van Havana en is in Nederland om op dit gebied meer kennis te vergaren. Daarvoor bracht hij ook een bezoek aan het Annaziekenhuis in Geldrop (NB).
De Deurnese winkel is een van de ruim 50 plekken in Nederland waar vrouwen hun protheses inleveren voor een ‘tweede leven’. De Bossche Liny van der Heijden zorgt er met haar stichting Prótesis de Mama voor dat alle protheses met zeecontainers richting Cuba gaan. Nederland is het enige land dat Cuba op deze manier steunt.

De Stichting Prótesis de Mama zet zich in voor vrouwen met borstkanker in Cuba. Dit doet zij in samenwerking met de Cubaanse projectgroep Alas por la Vida. Door het in Nederland inzamelen van prothesen en aanverwante materialen probeert de stichting zoveel mogelijk hulp te bieden aan vrouwen in Cuba na een mastectomie (borstamputatie).

“Je weer vrouw en compleet voelen is heel belangrijk voor herstel en eigenwaarde.”

De oprichtster van Prótesis de Mama is Liny van der Heijden uit de Noord-Brabantse provinciehoofdstad ‘s-Hertogenbosch. Ze vertelt over het ontstaan van haar stichting: “Tijdens een vakantiebezoek samen met mijn man Peter aan Cuba hadden wij voor een paar vrouwen een borstprothese en bijpassende bh meegebracht. Deze prothesen en bh’s had ik gekregen van mijn vriendin die een lingeriewinkel heeft en daar ook borstprothesen aanmeet en verkoopt. Het was heel ontroerend om te zien hoe blij de Cubaanse dames waren met hun prothese en bh. Prothesen zijn zeer schaars in Cuba.”

Liny en Peter kwamen in contact met Dr. Alexis Cantero Ronquillo. Liny: “Hij is chirurg en behandelt vrouwen met borstkanker in het Hospital Universitario Manuel Piti Fajardo in Havana. Hij heeft de door ons meegebrachte prothesen en bh’s gezien en was erg onder de indruk van het prachtige materiaal en de mogelijkheden die er in Nederland zijn voor vrouwen na een mastectomie. Een goede prothese en een mooie bh zijn niet alleen van cosmetisch en fysiek belang, maar hebben vooral ook een psychisch effect. Je weer vrouw en compleet voelen is heel belangrijk voor herstel en eigenwaarde. Wij hebben toen aan Dr. Alexis beloofd te gaan nadenken en te onderzoeken of er een manier is om Cubaanse vrouwen te kunnen helpen aan een borstprothese.”

Het inzamelen van prothesen in Nederland is kleinschalig begonnen. Liny bracht ons initiatief onder de aandacht door het bezoeken van informatieve dagen in ziekenhuizen, prothesewinkels en andere evenementen. Ook door mond-tot-mond reclame verspreidde het nieuws over haar inzamelwerk zich snel door Nederland.
Wat ooit begon als een klein initiatief is inmiddels uitgegroeid tot een omvangrijke en professionele stichting met de toekomstvisie: “Materiele ondersteuning bieden aan de Alas por la Vida-groep in Cuba in de breedste zin van het woord. Denk hierbij aan borstkanker gerelateerde ziekenhuismaterialen en diagnostische apparatuur. Door de artsen te ondersteunen met materialen waar behoefte aan is en de vrouwen na een mastectomie een donatie te kunnen schenken, willen wij deze vrouwen hun eigenwaarde en trots terug geven.”

“Een gift van vrouw tot vrouw.”

De Bossche stichting probeert zoveel mogelijk de verzamelde prothesen te versturen in de originele mal en het doosje, zodat de kwaliteit goed blijft. De gedoneerde prothesen worden ingepakt voor vervoer en voorzien van een persoonlijk berichtje. Dit maakt het ontvangen van een prothese voor de Cubaanse vrouw meer persoonlijk. Liny: “We vermelden dat de prothese is geschonken door een Nederlandse vrouw met een mastectomie. Een gift van vrouw tot vrouw.”
Triumph Cargoneemt de zorg voor het verschepen van de donaties op zich. Alles gaat per zeecontainer van de haven in Rotterdam naar de haven in Havana. Inmiddels zijn er in Cuba meerdere ziekenhuizen waar de Nederlandse prothesen naar toe gaan.

Alas por la Vida: vleugels voor het leven

Dokter Alexis Cantero Ronquillo is mede-oprichter van de projectgroep Alas por la Vida, wat betekent ‘vleugels voor het leven’. Deze projectgroep is in 2003 opgericht en heeft de nodige bekendheid binnen Cuba. Alas por la Vida stimuleert preventief onderzoek naar borstkanker en volgt de nieuwste behandelmethodes die in ontwikkeling zijn. Daarnaast bieden zij begeleiding en nazorg aan borstkankerpatiënten.

De stichting van Liny van der Heijden heeft ook voor computers gezorgd, waardoor er een telefoonlijn functioneert waar Cubaanse vrouwen met vragen over borstkanker terecht kunnen. Daarnaast heeft dokter Alexis informatie gestuurd over het werk van Alas por la Vida. Prótesis de Mama heeft ervoor gezorgd dat deze informatie is opgenomen in een folder. Deze folder is bedoeld voor nieuwe patiënten met borstkanker in Cuba.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten