Tijdens een familiedag van de Van Beek’s, inmiddels vijf jaar geleden, werd het idee geboren: we kopen een groeiend bos om de CO2 -uitstoot door vliegtuigen zelf te compenseren. Bomen hebben immers CO2 nodig om te groeien en leggen dit vast in hout. En de Van Beek’s voegden de daad bij het woord: ze kochten een bos van 4,5 hectare in Budel (op de grens van Noord-Brabant en Limburg) en richtten een stichting zonder winstoogmerk op met de naam ‘Beekenbos.’ Inmiddels hebben ook de aangetrouwde families, vrienden, kennissen en andere geïnteresseerden zich aangesloten. Het Beekenbos werkt met vrijwillige bijdragen, die zijn gerelateerd aan de door vliegreizen veroorzaakte CO2-uitstoot en de ecologische voetafdruk. Op deze manier kunnen veel mensen al met een bescheiden financiële investering deelnemen aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.
Bomen halen CO2 uit de lucht en zetten die om in zuurstof en biomassa (zoals hout, blad en wortels). De zuurstof geven ze af aan de lucht. Bomen slaan vooral extra CO2 op als ze groeien. De CO2 wordt dan vastgelegd in de toenemende biomassa van de boom.
Het idee om zelf een compensatiebos te ontwikkelen en te beheren kwam niet helemaal uit de lucht vallen. “We vliegen samen behoorlijk wat af. Zo pak ik regelmatig het vliegtuig om mijn zus in Zweden te bezoeken”, vertelt stichtingsvoorzitter Joost van Beek aan Omroep Brabant. “Het perceel kwam per toeval op ons pad. Een aantal van ons heeft weliswaar Brabantse roots, maar de meeste familieleden en vrienden wonen verspreid over het land.”
“We zijn hier zelf debet aan door de vele reizen die wij maken.”
Ons weer verandert, het wordt warmer en er vallen meer tropische buien. De zeespiegel stijgt. Deze klimaatverandering wordt vooral veroorzaakt door de uitstoot van CO2 die vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Ten dele zijn we hier zelf debet aan door de vele reizen die wij maken. Maar ook onze ecologische voetafdruk speelt een flinke rol. 51 Ton CO2 volumetoename per jaar is gelijk aan de CO2 uitstoot van een vliegreis van 4 personen Amsterdam – Ecuador, hebben de Van Beek’s uitgerekend.
Als je een vliegreis maakt kun je de CO2 compensatie met de aankoop van je tickets vaak al gelijk regelen. Maar toen 5 jaar geleden tijdens de Van Beek-familiedag de vraag werd gesteld wie er daadwerkelijk gebruik maakt van deze mogelijkheid bleef het stil. “Het systeem is erg ondoorzichtig en dus is er weinig vertrouwen”, aldus Joost van Beek.
Dus werd het een bosgebied van ongeveer 4,5 hectaren in Budel (gemeente Cranendonck) op de grens van Nederland en België. Het is de bedoeling van de Van Beek’s dat het uiteindelijk, al dan niet aaneengesloten, zo’n 15 tot 20 hectaren wordt. Onlangs is op wandelafstand al een tweede perceel in Budel aangekocht. Op dit 1 hectare grote terrein wordt een nieuw, klein bos aangelegd. De stichtingsvoorzitter: “Daar gaat ook onze voorkeur naar uit. In de groeiende stammen, takken en wortels wordt CO2 opgeslagen.”
“Onze leden en donateurs moeten een leuk ommetje kunnen maken.”
Het uiteindelijke doel is een bos van ongeveer 20 hectaren te ontwikkelen. “De terreinen hoeven niet aaneengesloten te liggen. Wel willen we onze percelen met elkaar verbinden door een wandelroute, zodat onze leden en donateurs een leuk ommetje kunnen maken”, legt penningmeester Barbara van Eeckhoutte uit.
Het beheer wordt door de leden zelf uitgevoerd. Van Eeckhoutte: “Jaarlijks houden we een natuurwerkdag waarbij we niet-passende bomen verwijderen, extra loofbomen aanplanten en dode bomen en takken verwijderen.”
“We richten ons op onrendabele agrarische percelen.”
Het bos is voor publiek toegankelijk. Van Beek: “We hebben daarom ook een zorgplicht. Zo moeten dode bomen en takken bij paden worden weggehaald. Zelf planten we alleen inheemse soorten bomen, zoals lindebomen, esdoorns en eiken.”
Van Eeckhoutte: “Voor het realiseren van onze plannen werken we samen met de omgeving, bijvoorbeeld met organisaties als het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie IVN, Staatsbosbeheer en andere buren in het gebied. Wij willen de boeren in de omgeving niet frustreren. We richten ons daarom op onrendabele agrarische percelen.”
Donateurs kunnen zelf de hoogte van hun bijdrage bepalen
Inmiddels heeft de Stichting Familie- en Vriendenfonds Het Beekenbos de ANBI Status verkregen. Met een ANBI Status is het mogelijk donaties aan de stichting van de inkomstenbelasting af te trekken.
Donateurs die mee willen doen, kunnen zelf de hoogte van hun bijdrage bepalen. Deze kan berekend worden op basis van o.a. hun ecologische voetafdruk of van de afgelegde kilometers voor reizen of een globale inschatting daarvan. Je ecologische voetafdruk is te berekenen via calculators op diverse websites.
Voor reizen hanteert de stichting in het algemeen het volgende richtbedrag: per 1000 kilometer per auto of vliegtuig 9 euro. Het stichtingsbestuur: “Dit bedrag is vrij laag als je een reis maakt, dus meer mag altijd.”
En zomaar doneren omdat je een bijdrage wilt leveren aan meer natuur en biodiversiteit kan natuurlijk ook, voegt de familie Van Beek eraan toe. “Een bijdrage van bijvoorbeeld 50 euro maakt ons al blij.”