De echo van Cor – Niet lullen maar poetsen
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Niet lullen maar poetsen

De cartoon van de voorbije week gaat over de Zwitsers die het homohuwelijk hebben goedgekeurd. Het zal tijd worden. Nu de rest van de ontbrekende landen nog. Laat alsjeblieft iedereen zijn zoals hij/zij/lhbti wil zijn. Zolang men elkaar respecteert moet dat toch wereldwijd geregeld kunnen worden. Misschien wordt het nog ooit werkelijkheid.

Verder deze week: superhelden maken toediening infuus kindvriendelijker. Hoe mooi is dat. Kabouter Plop, Bumba, K3, Mega Mindy e.a. als omverpakking aan je infuus, zodat je die plastic zak met inhoud niet ziet. Kei leuk gevonden, zelfs voor volwassenen is dat soms nog wel iets, lijkt me. Voor mij zou dat bijvoorbeeld Daniel Craig (007) kunnen zijn. Word je toch misschien wel sneller beter van!?

Dan nieuws over te vroeg geboren kindertjes. Die ontwikkelen zich beter met moedermelk of donormelk dan met “kunstvoeding”. Mooie ontdekking en alle donormoeders alvast hartelijk bedankt voor de goede zorgen!!

Vervolgens is er iets moois te melden over de wat oudere kinderen. Heppie (t)Huis in Geldrop biedt een plek aan kinderen die extra behoefte hebben aan veiligheid, voorspelbaarheid, continuïteit en zekerheid. Hier wordt het zelfvertrouwen van de kinderen versterkt, zodat ze op een gezonde manier in de maatschappij kunnen stappen en een toekomst met perspectief tegemoet gaan. Het project blijkt een voorbeeld te zijn voor jeugdzorg, want er is landelijke interesse. Ook heeft Paul Blokhuis (staatssecretaris volksgezondheid, welzijn en sport) een bezoek gebracht en was er zeer enthousiast over. Hopelijk komen er snel meer van dit soort Heppie-homes landelijk en is het te hopen dat de politiek niet te lang hierover vergadert en discussieert. Maar daar ben ik wel een beetje bang voor (ik hou me in)!

Nu iets heel anders, droogtebestrijding in Brabant. Er wordt een onafhankelijke adviescommissie opgericht (overheden, bedrijfsleven, grondeigenaren en gebruikers) om samen dit probleem aan te pakken. Niks mis mee, maar wel gas erop! Pragmatisch aanpakken, niet ‘lullen maar poetsen’ (naar een bekend Rotterdams gezegde). Hopelijk lukt dit eens een keer.

Echt goed nieuws: een alternatief van plantaardige vezels voor plastic. Schitterend! Nu zo snel mogelijk de verpakkingsketen ‘ombouwen’, zodat we van de plastic soep verlost worden. Hoe sneller hoe beter.

Ander Goed Nieuws: Zuid-Afrika scherpt zijn klimaatdoelstellingen aan. Voor 2030 moet het een derde beter zijn dan eerst afgesproken. Mooi en hopelijk niet te laat wereldwijd met alle milieuplannen.

Meer prima nieuws is dat de kloof in levensverwachting tussen zwarte en blanke Amerikanen gehalveerd is. Daar was 30 jaar voor nodig volgens onderzoek. Klinkt hoopvol en dus over nog eens 30 jaar is het gelijk! Laten we positief zijn en er vanuit gaan dat het zo is. Eindelijk weg met de verschillen en niet alleen op het gebied van levensverwachting.

Dierenwelzijn: zeer belangrijk en nu wordt het lessenpakket op de Vlaamse scholen uitgebreid naar het middelbaar onderwijs. Goede zaak. Samen met o.a. minder vlees en zuivelproducten eten zal het tij misschien net op tijd gekeerd worden!?

Maar menselijk welzijn is ook belangrijk (en dat wordt nog wel eens vergeten). Daarom zorgt Hanneke Smets uit Deurne (NB) voor (gebruikte) borstprotheses voor Cubaanse vrouwen. Hoe lief is dat en hoe fantastisch voor die vrouwen. Geweldig initiatief en hoe fijn om weer een stukje eigenwaarde terug te krijgen.

Tot slot:  voorkomen is beter dan genezen. Artificiële intelligentie maakt betere diagnose borstkanker mogelijk. Als dit nu overal ingevoerd wordt dan zal misschien voor veel vrouwen de ellende van een prothese bespaard blijven.

Tot volgende week.
Groetjes weer van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten