Vrijwilligers maken Eindhoven de eerste grote Nederlandse hartveilige stad
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden: jan@dommelmeander.nl; foto Stichting Eindhoven Hartveilig

Een sterke financiële impuls van de liefdadigheidsinstelling Philips Foundation maakte het mogelijk op één zaterdag 800 vrijwillige burgerhulpverleners een gratis reanimatiecursus te geven. Daar bovenop schonk de Foundation nog 44 Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s) aan de Stichting Eindhoven Hartveilig. Daarmee werd Eindhoven de eerste grote Nederlandse stad met een dekkend netwerk van burgerhulpverleners en hartstarters.

Om een dekkend netwerk in Eindhoven te realiseren zijn veel mensen nodig die kunnen reanimeren en aangesloten zijn bij het landelijke oproepsysteem van HartslagNu. De extra grote ‘inhaalslag’ van  het aantal vrijwilligers en AED’s was nodig om een zogenoemde ‘6-minutenzone’ mogelijk te maken. Dit houdt in dat binnen 6 minuten na een hartstilstand hulp bij het slachtoffer is. Voor een dekkend netwerk moet het aantal burgerhulpverleners ongeveer 1 procent van het aantal bewoners zijn, verdeeld over de stad. Dat percentage is met de 800 nieuwe burgerhulpverleners in Eindhoven bereikt.

Uniek burgerinitiatief waarbij vrijwilligers samen hun wijk veiliger maken

De Stichting Eindhoven Hartveilig stelt zich het doel de stad op wijkniveau hartveilig te maken. Zij wil daarom de reanimatieketen optimaliseren en daarmee de overlevingskansen van mensen met een plotselinge hartstilstand vergroten door middel van snelle reanimatie en defibrillatie. Dat tracht de stichting te bereiken door het geven van voorlichting en cursussen over reanimeren en defibrilleren en het stimuleren van het gebruik van Automatische Externe Defibrillatoren (AED’s).

Daarnaast ondersteunt de stichting werkgroepen in Eindhovense wijken door middel van een Plan van Aanpak. In dit plan wordt besproken hoe je samen je initiatief bekend kunt maken in je wijk, hoe je reanimatieopleidingen kunt organiseren, waar je start met AED’s ophangen, hoe je het onderhoud van AED’s kunt regelen en hoe je de nazorg van de burgerhulpverleners opzet. Tevens verstrekt de stichting technisch advies en ondersteuning over AED’s en AED-kasten.

Vanaf 2011 zijn enkele Eindhovenaren begonnen met het zelf hartveilig maken van hun eigen wijk door een 6-Minutenzone te creëren. Dit is uitgegroeid tot een uniek burgerinitiatief waarbij vrijwilligers samen hun wijk veiliger maken.

Philips Foundation is een geregistreerde liefdadigheidsinstelling die in 2014 is opgericht. Zij vindt haar basis inde overtuiging dat door innovatie en samenwerking enkele van ’s werelds zwaarste uitdagingen kunnen worden opgelost en impact kan worden gemaakt waar het er echt toe doet.

De eerste 6 minuten na een hartstilstand zijn cruciaal

Elk jaar worden zo’n 15.000 mensen in Nederland getroffen door een acute circulatiestilstand, in de volksmond hartstilstand genoemd. In Eindhoven zijn dit er meer dan 200 per jaar. Het overgrote deel (70%) van de slachtoffers bevindt zich in of rond het huis. Als er niet binnen 6 minuten iets gebeurt, overleeft meer dan 90% een hartstilstand niet.

Snel handelen is dus van levensbelang. Want de eerste 6 minuten na het optreden van een circulatiestilstand zijn cruciaal. De 6-minutenzone is de aanduiding voor een omgeving waarin men binnen 6 minuten:

  • Een circulatiestilstand herkent en direct 112 belt.
  • Start met hartmassage (borstcompressies) en beademing.
  • Eén of meerdere stroomstoten geeft met een AED (Automatische Externe Defibrillator).

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten