Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.
Waterstof: mijn gevoel zegt dat het op termijn de oplossing is
De wekelijkse cartoon illustreert het beschikbaar stellen van 60.000 gratis treinpassen om de EU te ontdekken: geweldig nieuws om op een milieuvriendelijke manier met Europa kennis te maken! Als nu de reisbranche maar niet boos wordt, dat zou misschien het enige minpuntje kunnen zijn.
Deze week veel nieuws uit de medische wereld:
als allereerste Lodewijk. Hij heeft pas op 85 jarige leeftijd een nieuwe hartklep gekregen. Maar ondanks zijn leeftijd trekt hij meerdere malen per week nog zijn loopschoenen aan. En sterker nog, dit jaar won hij verschillende gouden medailles op de Belgische Masters. Dus het klopt: bewegen is belangrijk om fit te worden en te blijven en jong geleerd is oud gedaan.
Een nieuwe therapie tegen blindheid. Het betreft een gentherapie voor retinale dystrofie (een erfelijke netvliesaandoening). Door deze behandeling worden de patiënten beschermd tegen blindheid. Hoe super geweldig is dat! Ik ben zelf mantelzorger op maandag van een blinde meneer en ik weet dus wat de impact is van blind worden. Nogmaals fantastisch nieuws en misschien in de toekomst hoop voor meer oogaandoeningen!?
Nieuw onderzoek naar betere hulp voor depressie. Goede zaak, omdat in deze drukke wereld steeds vaker mensen ermee te maken krijgen, helaas. Hopelijk brengt speciaal hersenonderzoek (in Heeze, Noord-Brabant) een behandeling snel dichterbij. Zou echt Goed Nieuws zijn.
Goed Nieuws ook uit Mariahout (Noord-Brabant): zorgboerderij Grootenhout start een eigen opleiding voor zorgpersoneel dat gespecialiseerd is in het begeleiden van mensen met dementie. Medewerkers en zorgpersoneel is moeilijk te vinden en nu gaan ze hen zelf opleiden. Dat noem ik nu echt ondernemerschap en hart voor de zaak en patiënt! Complimenten voor Grootenhout dus.
In het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom (West-Brabant) krijgen kinderen ter voorbereiding op een ziekenhuisopname het BeterBoek. Het boek geeft op een leuke manier (ook met spelletjes) uitleg wat de kinderen kunnen verwachten tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Echt een subliem idee. Zou overal ter wereld gebruikt moeten worden, want een goede voorbereiding is het halve werk.
Tot slot van deze medische rubriek de BeterDichtbij-app: communicatie tussen patiënt en zorgverlener op ieder moment en iedere locatie. Nog niet voor elke specialisatie, maar het begin is er (p.s. ook in het Bravis ziekenhuis, niet verkeerd toch). Vaak vergeet je tijdens het bezoek aan de arts een vraag te stellen en nu is dat geen probleem meer want er is de app. Slim, meteen uitrollen naar alle ziekenhuizen wat mij betreft.
Dan de DDW, de Dutch Design Week in Eindhoven is weer van start gegaan (na corona en hopelijk lopen de besmettingen niet opnieuw nog verder op!). De week waarin designers vanuit de hele wereld allerlei nieuwe ideeën en concepten presenteren. Zeer interessant, beste lezers, om daar eens een kijkje te nemen en te ervaren hoe de wereld er misschien over 30 jaar uitziet.
Tot slot een hoofdstuk natuur en milieu:
Allereerst duurzame waterstof voor een duurzaam energiesysteem. Ik ben ervan overtuigd dat dat zo is. Op de Automotive Campus in mijn woonplaats Helmond heb ik veel initiatieven met waterstof gezien en niet alleen voor auto’s. Ik geloof erin en de toekomst zal het leren …
Een ingewikkelde materie, maar mijn gevoel (en daar vertrouw ik heel vaak op) zegt dat het op termijn de oplossing is.
Meer dan honderd landen beloven de natuur te beschermen tegen het verlies van dier- en plantensoorten. Raar dat niet elk land dit doet, maar dat zal wel aan die rare regeringen en dictators liggen, denk ik dan. Hoe kun je in godsnaam dit niet willen, toch?
Milieuorganisaties zijn opgetogen over uitbreiding van windmolens voor de Belgische kust. Voor het milieu is het ongetwijfeld goed, maar voor het oog toch minder. Ik vind er het landschappelijk beeld niet mooier op worden. Wat mij betreft mag er meer geld voor energie uit waterstof, dan zijn die windmolens misschien niet nodig of minder ….?
Als allerlaatste van deze Goed Nieuws-beschouwing: het blijkt dat geld voor groene sectoren meer jobs (banen) creëert dan investeringen in fossiele brandstoffen. Positief nieuws, dat zeker, maar hebben we genoeg mensen voor al die jobs? Voldoende werkende mensen, dat wordt de uitdaging voor de komende decennia, ben ik bang voor.
Tot volgende week.
Groetjes van Cor