Vijf vrachtwagens met 62 ton hulpgoederen naar Noordoost-Oekraïne
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Werkgroep Hulptransporten Oost-Europa

Vijf vrachtwagens vol met totaal 62 ton duurzame goederen zijn onderweg van Sint-Oedenrode (gemeente Meijerijstad in Noord-Brabant) naar de provincie Sumy in Noordoost-Oekraïne. Ze brengen er bedden, rolstoelen, rollators, medische hulpmiddelen, incontinentiemateriaal, matrassen, schoolmeubelen en zeep naar toe, want aan dit soort spullen hebben ze daar een grondig gebrek. De Stichting Meierijstad Helpt doet dit jaarlijks.

Voorzitter Frans van den Nieuwenhuijzen van de Stichting was ooit in Sumy en zag de noodlijdende situatie. “Zodra je de EU-grens passeert kom je in een totaal andere wereld. Daar heerst onvoorstelbare armoede”, zegt hij in het Eindhovens Dagblad.
Anja en Eric van Rijnsbergen, nu voor de eerste keer als chauffeursechtpaar onderweg naar het ruim 2100 kilometer verwijderde Oekraïne, brachten eerder hulpgoederen naar Roemenië. “Dan besef je hoe goed wij het hebben en hoeveel kansen we hebben”, zeggen ze. “Het is mooi dat we deze goederen kunnen geven maar aan de andere kant: wat gooien wij waanzinnig veel weg.”
In de anderhalve week dat ze in Oost-Oekraïne zijn proberen de tien chauffeurs uit Meijerijstad ook de andere doelstellingen van hun stichting tot werkelijkheid te brengen door kennis met de bewoners te delen, zoals het geven van les in de Engelse taal en het verzorgen verschillende technieklessen.

Ziekenhuizen en verpleeghuizen ondersteunen

In het nieuwe beleidsplan van de Stichting Meierijstad Helpt staat omschreven wat ze wil oplossen:

  1. Het voorzien in medische hulpgoederen ten behoeve van de Oekraïense bevolking in de provincie Sumy om de gevolgen van COVID-19 te beperken.
  2. Het helpen van de jonge generatie in Oekraïne (coaching) zonder politiek te bedrijven.

En er staat ook in te lezen ook waar ze trots op zijn: “Binnen de beperkingen door COVID-19 is het gelukt om vier opleggers vol met medische hulpgoederen te (laten) transporteren naar Oekraïne en we hebben daarmee ziekenhuizen en verpleeghuizen kunnen ondersteunen waar de overheid dat niet altijd lukt.”

Met veertig vrijwilligers en steun van plaatselijke sponsors

De stichting wil met haar 40 vrijwilligers en gesteund door plaatselijke sponsors de totale bevolking van Sumy medisch en niet-medisch ondersteunen, en de generatie onder de 40 jaar mondiger en zelfstandiger maken en hun kennis verhogen.
Met de sponsoren sluit de stichting vijfjarige ANBI-contracten af en – gelukkig – telt zij een aantal anonieme donateurs.  De Belastingdienst bepaalt of een organisatie een ANBI is. Een organisatie die als doel heeft de samenleving te verbeteren, kan van de Belastingdienst de ANBI-status krijgen.

Voorts is de stichting is in het bezit van het keurmerk van het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Dit is een onafhankelijke stichting die toezicht houdt op de inzameling van geld voor goede doelen. Daarvoor moet de stichting aan strenge kwaliteitseisen voldoen.
Zo kunnen schenkers weten dat de stichting

  • daadwerkelijk bijdraagt aan een betere wereld,
  • zorgvuldig omgaat met elke euro,
  • verantwoording aflegt
  • en zich onafhankelijk laat controleren.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Eén reactie

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten