84 Belgische bedrijven gaan zelf voor klimaatneutraliteit
bron: IPS - Afbeelding van catazul via Pixabay

Al 84 bedrijven, waaronder zeven BEL20-bedrijven, hebben zich aangesloten bij de ‘Belgische klimaatalliantie’. Ze werken samen om hun uitstoot vrijwillig in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs.

De talrijke bosbranden, droogtes en overstromingen openen steeds meer mensen de ogen voor de gevolgen van de klimaatverandering. Ook verschillende ceo’s maken zich zorgen over de impact op hun eigen bedrijf, zegt het Wereldnatuurfonds (WWF), en ze beseffen dat ze een deel van de oplossing kunnen zijn.

Steeds meer bedrijven wachten daarom geen strengere wetgeving af, maar willen zelf hun activiteiten in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs. Alleen is het in de praktijk moeilijk om zo’n internationaal akkoord naar bedrijfsniveau te vertalen.

Dat is waar de “Belgian Alliance for Climate Action” een rol kan spelen: bedrijven en organisaties samenbrengen, wetenschappelijke doelstellingen opstellen en kennis en nuttige contacten delen. De alliantie viert vandaag (donderdag) haar eerste verjaardag, en telt al 84 leden, waaronder grote namen als Delhaize, Carrefour, Ikea en Unilever. Bij de leden zijn ook zeven bedrijven uit de BEL20, waaronder Cofinimmo en Proximus.

Wetenschappelijk onderbouwd

Vrijblijvend is dat niet: de ceo’s van de bedrijven engageren zich om binnen het jaar hun bedrijf in te schrijven bij het Science Based Targets Initiative, om concrete doelstellingen op wetenschappelijke basis te ontwikkelen. De bedrijven engageren zich zo ook om jaarlijks hun voortgang openbaar te maken.

Een derde van de 84 bedrijven heeft ondertussen gevalideerde doelstellingen die wetenschappelijk onderbouwd zijn (Science Based Targets of SBT’s). Omdat ze ook verplicht zijn om al hun toeleveranciers in lijn te brengen met die doelstellingen, is de indirecte impact veel groter.

Doorslaggevende rol

De rol van bedrijven kan doorslaggevend zijn in de strijd tegen de klimaatcrisis, zegt het Wereldnatuurfonds. De huidige klimaatbeloftes van nationale overheden is immers ruim onvoldoende om de doelstellingen van Parijs te halen. Maar inspanningen van steden, regio’s en bedrijven kunnen een extra reductie van 16 gigaton per jaar opleveren. Daarmee komt de 2-gradendoelstelling in zicht, zelfs als landen hun beloftes niet opkrikken.

Wereldwijd hebben nu al 973 organisaties met Science Based Targets hun gecombineerde emissies met 25 procent verminderd tussen 2015 en 2019. Dit komt overeen met 302 miljoen ton CO2, het equivalent van 78 steenkoolcentrales. Het aantal engagementen verdubbelde vorig jaar tegenover de periode 2015-2019.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten