Op de Jongerentop mag de jeugd zeggen wat ze van de Brabantse politiek verwacht
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden jan@domnmelmeander.nl; foto provincie Noord-Brabant

Het provinciebestuur van Noord-Brabant wil jongeren meer gaan betrekken bij de provinciale democratie, het provinciale beleid en de provinciale organisatie. Daarom organiseert het op 9 november de eerste Brabantse Jongerentop en is een speciale jongerenwebsite gelanceerd waarop jongerenactiviteiten op een toegankelijke wijze worden gepresenteerd. Het uiteindelijk doel is om jongeren in de leeftijd tot 18 jaar meer te betrekken bij de beslissingen die de politiek neemt.

De Jongerentop bestaat uit een online sessie waarin jongeren uit heel Brabant met elkaar in gesprek gaan over actuele onderwerpen. Dit gebeurt samen met de Jongerenambassadeurs Den Bosch en de gemeente ’s-Hertogenbosch.
Er zijn drie thema’s gekozen waarover het zal gaan.

  • Wat kan er volgens jou beter, of moet er anders op deze thema’s?
  • En wat verwacht je daarbij van de overheid in het algemeen
  • en de provincie in het bijzonder?

De drie thema’s zijn:

  1. Onderwijs en werk (na corona)

    De coronatijd was (of is) een moeilijke tijd voor de meeste jongeren. Vooral het onderwijs zag er opeens heel anders uit: les volgen via een beeldscherm, elkaar niet of weinig kunnen ontmoeten, geen stage kunnen vinden; vrijwel alle jongeren hebben er mee te maken gehad. Maar wat moet er anders in het onderwijs, nu het weer open is.  Hoe kan het onderwijs in Brabant een boost krijgen, bijvoorbeeld op het gebied van stages en vervolgopleidingen, zodat jongeren klaar zijn om de wereld in te gaan?
  2. Gezondheid

    De komende tien jaar wil het provinciebestuur ervoor zorgen dat alle Brabanders er drie gezonde levensjaren bij krijgen. Dan valt te denken aan sporten en bewegen, maar ook je leefstijl, psychische gezondheid en leefomgeving spelen daarbij een rol. De provincie maakt daar plannen voor. Wat mag daarin voor jongeren absoluut niet ontbreken om die drie gezonde levensjaren erbij te krijgen?
  3. Levendig Brabant

Denkend aan cultuur, sport, erfgoed en vrije tijd, hoe aantrekkelijk is Brabant dan eigenlijk voor jongeren? Wat zorgt ervoor dat jongeren in Brabant willen blijven, of er willen komen werken en wonen? Wat kan beter of moet er anders op het gebied van cultuur, sport, erfgoed en vrije tijd om Brabant jong te houden (of te maken)?

VN-Kinderrechtenverdrag

Ook met het online platform www.brabant.nl/jonginbrabant wil de provincie jongeren meer betrekken bij de beslissingen die de provinciale politiek neemt.
Uit artikel 12 van het VN-Kinderrechtenverdrag volgt dat ieder kind het recht heeft om zijn of haar mening te geven over belangrijke zaken die hem of haar aangaan. Dit betekent dat kinderen het recht hebben hun mening te geven over beslissingen die de politiek neemt. Politici moeten serieus luisteren naar de mening van het kind. En zij moeten hier passend belang aan hechten, rekening houdend met de leeftijd en de ontwikkeling van het kind.

Jongerenactiviteiten

Door corona kwam een aantal van de provinciale jongerenactiviteiten tijdelijk stil te liggen. Zo zijn de provinciehuisbezoeken door klassen uit het middelbaar (beroeps)onderwijs vorige maand weer opgepakt en wordt dus volgende maand de eerste Brabantse Jongerentop georganiseerd. Overigens konden jongeren gedurende corona nog wel in gesprek met een statenlid, maar dan online.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten