GyroCatcher geeft e-waste een nieuw leven
bron en foto's: UAntwerpen

Onderzoekers van IDLab, een imec onderzoeksgroep aan UAntwerpen, willen het bewustzijn rond elektronisch afval (e-waste) aanscherpen. De ‘GyroCatcher’ scant voorwerpen en zegt meteen tot welke nieuwe producten ze verwerkt kunnen worden. De onderzoekers vestigen zo de aandacht op de kostbare grondstoffen in elektronische apparaten. De GyroCatcher staat op het dak van het Belgische paviljoen op de World Expo 2020 in Dubai.

Het recycleren van e-afval was nog nooit zo belangrijk. Heel wat elektronische apparaten die we dagelijks gebruiken, bevatten metalen die steeds zeldzamer worden. Ze zijn schaars en kosten enorm veel geld. Denk maar aan smartphones, laptops, tablets, smartwatches, enzovoort. Om deze problematiek aan te kaarten bedacht de Onderzoeksgroep IDLab, verbonden aan imec en het Departement Informatica van de Universiteit Antwerpen, de GyroCatcher.

“De GyroCatcher is een toestel dat alledaagse objecten zoals flesjes, sleutels, gsm’s, hoofdtelefoons, en tablets herkent en toont tot welke objecten ze kunnen worden gerecycleerd”, zegt Christiaan Leysen (UAntwerpen/imec). “Het toestel scant het aangeboden voorwerp en zegt dan of er goud, zilver en andere zeldzame metalen inzitten. We willen de mensen bewustmaken van de verschillende grondstoffen die in elektronische apparaten gebruikt worden.”

De kostbare metalen kunnen perfect gerecycleerd worden als het voorwerp in kwestie niet zomaar wordt weggegooid. Leysen: “Dat laatste gebeurt helaas nog veel te vaak. Met de GyroCatcher hopen we op een zeer toegankelijke manier een heldere boodschap uit te dragen. Alleen als iedereen een steentje bijdraagt, kunnen we dromen van een duurzamere toekomst.” 

Naast de Gyratom

Over de visibiliteit voor hun toestel kunnen de onderzoekers alvast niet klagen. De GyroCatcher kreeg een mooie plek op het dakterras van het Belgische paviljoen op de World Expo 2020 in Dubai. Nog tot einde maart 2022 staat de scanner naast de Gyratom, een kunstwerk van Alessandro Tardioli. Met gerecycleerde panelen van het Atomium maakte hij een futuristische helikopter, geïnspireerd door de beroemde Gyronef uit Suske & Wiske.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten