‘Vitamines’ voor de geest om gelukkig oud te zijn
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Vitalis Woonzorg Groep

Een jaar geleden – in de tijd van de coronapandemie – viel bij 1000 senioren van de verpleeg- en verzorgingshuizen van ‘Vitalis Woonzorg Groep’ in Eindhoven e.o. het eerste exemplaar van ‘Vitamines voor de geest’ op de deurmat. Een verzameling artistieke opdrachten, die bijdraagt aan een zinvolle dag in – toen – onzekere tijden. Het was de start van tweewekelijkse post vol kunstzinnige inspiratie. Nu, een jaar later, willen álle zorgcentra in Nederland deze uitgave voor hun bewoners beschikbaar stellen. De ‘Vitalis’-directie heeft daarom besloten om drie jaar lang, vier keer per jaar, een nieuw boekje uit te brengen voor de eigen bewoners en alle andere ouderen in het land.

De eerste boekjes bevatten onder meer opdrachten voor het maken van een stiftgedicht, een mooie kleurplaat van grafisch kunstenaar Henri van Nuenen, ideeën voor een knipopdracht, geïnspireerd op het werk van Henri Matisse, een kunstkaart van het Eindhovense Van Abbemuseum en een korte tekst ter inspiratie. Het pakketje werd minimaal acht keer, iedere twee weken verstuurd. Met telkens weer andere, nieuwe en verrassende opdrachten.

De kunst van gelukkig oud zijn

Het project is een voorbeeld hoe de Vitalis WoonZorg Groep met kunst geluksmomenten geeft aan bewoners. “Want creativiteit kan troost en vertrouwen bieden”, vertelt Maaike Mul, coördinator Kunst & Cultuur bij Vitalis. “Het helpt om gedachten te verzetten en vorm te geven aan wat iemand bezighoudt. Vitalis ziet kunst en cultuur als middel om net wat vrijer te denken, met elkaar in verbinding te blijven, te genieten en iets moois te maken. Kunst en cultuur als vitamines voor de geest, als middel voor ontplooiing, betekenisvol contact, zingeving en plezier. Want gelukkig oud zijn, is soms een hele kunst.”

Vol opdrachten die de bewoners creatief uitdagen

‘Vitalis’ is uiteraard enorm trots dat er vanuit het hele land zoveel vraag is naar dit concept en dat een nieuwe reeks kan worden ontwikkeld, die beschikbaar komt voor álle ouderen in het land. De nieuwe reeks bevat bijdragen van het Van Abbemuseum, het Rijksmuseum, Groninger Museum, t Bonnefantenmuseum en ‘t van Gogh Museum. ‘’ Vitamines voor de geest’ zit vol opdrachten die bewoners creatief uitdagen. In de boekjes staan laagdrempelige creatieve opdrachten met zeggingskracht, die bijdragen aan een zinvolle dag. Ze geven ouderen het gevoel dat ze weer meedoen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten