De echo van Cor – Wat Mechelen doet met bomen zouden ze ook met mensen moeten doen
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Zoals gewoonlijk start ik de echo van de week met de cartoon. Leuk gevonden zo’n kartonnen agent (in oorlogen ook vaak succesvol). Alleen de liggende uitvoering schetst geen positief beeld wat mij betreft ! Maar dat kan aan mij liggen ..?

Goed Nieuws de voorbije week is Natuurpunt. Bij deze organisatie kun je via SMS of QR-code voor vier euro twee vierkante meter bos bestellen en dat met garantie. Goed Nieuws, zeker omdat ze slim aangeplant zijn, goed beheerd en eeuwig beschermd zijn. Ik ben benieuwd hoe vol Vlaanderen komt te staan met bos! Maar zoals vaker toch ook weer een kanttekening: we moeten ook eten, dus goed is goed. Denk aan de noodzakelijke balans, maar dat geldt voor meer zaken.

Meer bomennieuws: in Mechelen worden monumentale (oude, mooie, bijzondere of dikke) bomen voortaan beschermd en verzorgd. Hoe mooi is dat. Zouden ze met mensen ook moeten doen. Ik vraag me dan af of ik ook beschermd zou worden?

Ander klimaatnieuws is dat het IMF een fonds (50 miljard ) opricht speciaal voor arme landen. Prima, als het dan ook maar daarvoor gebruikt wordt! En zeker niet alles in één keer overmaken, want voor je het weet is er weer een staatsgreep, zoals nu in Sudan, en weg zijn de centjes. Daar heeft de natuur natuurlijk geen biet aan!

Ook het Europees Parlement is over de streep met vergroening van de landbouw. Verduurzaming en samenwerken met de verschillende sectoren en vakgebieden is geweldig. Als het maar weer niet een ambtelijke toestand wordt en ook echt rekening wordt gehouden met de agrariër, de consument en het milieu (en minder met de retailer).

Verder deze week, het Bravis ziekenhuis (in Roosendaal en Bergen op Zoom) stopt met de uitstoot van narcosegassen. Hoe mooi is dat! Dit ziekenhuis is al vaker voorbijgekomen in Goed Nieuws. Als de zorg nou ook nog goed is komt Bravis op nummer 1, als je het mij vraagt.

In het Catharina ziekenhuis in Eindhoven heeft anesthesiemedewerker Rick van Loon een methode bedacht om beter te prikken (in aderen). Met behulp van echografie lukt het 12% beter (meer kans dan in de staatsloterij). Prima zaak, Rick!

Echografie wordt voortaan ook gebruikt om batterijen beter en sneller te recyclen. In deze tijd van elektrische auto’s is dat super natuurlijk. Sneller is goed in dit geval en beter (meer materialen kunnen hergebruikt worden en minder chemische stoffen zijn nodig bij het recyclen). Is altijd goed.

Noodhulp aan Oekraïne vanuit Sint-Oedenrode. Dat mag je toch ook wel Goed Nieuws noemen. Vijf vrachtwagens vol met bedden, rolstoelen, rollators en andere medische hulpgoederen die kant op is geweldig. Ik ga nooit meer iets negatiefs over dit dorp –  in de volksmond  ‘Rooi’ –  vertellen (dat deed ik al niet, er wonen vrienden). Geweldig dorp!

Dan verpleeghuid De Riethorst in Geertruidenberg. Dit voelt als thuis en niet als een verpleeghuis. Hoe fijn is dat op je ‘oude dag’! Minister De Jonge was er op bezoek en de vrijheid die men er ervaart is uniek in Nederland, zei hij. Jammer dat het uniek is voor onze oudjes …Maar ik ken er nog een: De Pastorie in Aarle-Rixtel. Daar heerst vrijheid niet alleen door de techniek, maar vooral ook door fantastische medewerkers en directie. Wat mij betreft ook een absolute topper.

Andere zorg: Eindhoven ‘Hartveilig, de eerste grote stad ín Nederland met een dekkend netwerk van burgerhulpverleners en hartstarters (AED’s) dankzij de Philips Foundation. Ook geweldig nieuws, alleen mijn dorp Mierlo-Hout had dat drie jaar geleden al dankzij de lokale ondernemingen en de wijkraad. Toch ook mooi of niet dan!? Dit vrijwilligerswerk zouden meer mensen moeten doen …

Tot slot voor deze week: de fietsersapp. Als er in Vlaanderen problemen zijn onderweg tijdens het fietsen kunnen de fietsers dat melden en kunnen andere wielrijders daar rekening mee houden. Handig, er zou voor meer zaken zo’n app moeten zijn. Handig dus, maar ik vind het juist leuk als er zich onderweg iets onverwachts aankondigt (geen ongelukken uiteraard). Dat houdt het spannend en uitdagend. Alles uitgestippeld en voorspelbaar is ook niet alles, toch…..

Tot volgende week.

De groetjes van Cor

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten