Met een ‘troostdeken’ wereldleiders laten zien dat het NU tijd is voor actie tegen klimaatverandering
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Comfort blanket for our planet

Deze site schreef anderhalf jaar geleden over de actie van de Eindhovense Gijsje van Bakel voor het maken van een ‘troostdeken’ voor onze planeet (*). Een project dat ze niet in haar eentje wilde realiseren en waaraan iedereen zich kon verbinden door een lapje stof van 10 bij 10 centimeter te breien, haken, vilten, naaien of knopen. Daarvoor deed ze een oproep op Instagram en Facebook. De medemens liet Gijsje niet in de steek. Inmiddels is haar eerste lapje van 10 bij 10 centimeter ‘uitgegroeid’ naar een kleurrijke deken van 7 bij 4 meter! Een jaar geleden had ze een droom over het slotstuk van haar opzienbarende actie ten bate van het milieu: de ‘troostdeken’ aanbieden aan de regeringsleiders die vandaag, 1 november, zijn begonnen aan de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties in het Schotse Glasgow. Niet minder dan de Nederlandse Eurocommissaris Frans Timmermans zorgde voor de accreditatie waarmee ze binnen mag bij de top van de Verenigde Naties om haar deken te presenteren. Inmiddels is Gijsje per boot en per fiets in Glasgow gearriveerd.

Na het zien van de documentaire ‘A Life on Our Planet’ van de Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough werd Gijsje getroffen door somberheid.  De spraakmakende film maakt namelijk duidelijk wat gedurende een mensenleven is vernietigd aan natuur. En dat we voor de grootste uitdaging van het leven op aarde staan om de natuur alsnog een kans te geven. Klimaatverandering is daarvoor essentieel. De film maakte Gijsje depressief, maar desondanks kon ze de kracht opbrengen om haar negatieve gevoelens en gedachten om te zetten in een inspirerende actie. Ze ging aan de slag met het maken van een ‘troostdeken’. Een ‘troostdeken’ voor onze planeet.

Als we samenwerken kunnen we de klimaatverandering een halt toeroepen

“Natuurlijk had ik vaker nagedacht over het klimaat, maar dat het zo erg was wist ik niet”, vertelde ze anderhalf jaar geleden in het Eindhovens Dagblad. “In de film wordt het jaar 2100 genoemd als datum dat het echt op is voor onze aarde, over nog geen tachtig jaar! Dat sloeg bij mij in als een bom.”

Een greep uit de binnengekomen lapjes

Daarom startte ze de actie ‘Comfort blanket for our planet’ ofwel een ‘Troostdeken voor onze planeet.’  De jonge Eindhovense begon met het sturen van een foto van haar eigen lapje naar familie en vrienden en vroeg hen dit op social media te delen. “Met deze deken wil ik de wereld laten zien dat wij mensen in staat zijn om samen te werken. En om de wereldleiders te laten zien dat het NU de tijd is in actie te komen tegen klimaatverandering. Als we samenwerken kunnen we de klimaatverandering een halt toeroepen en de aarde weer onze Troostdeken laten zijn”, schreef ze.
Ze vroeg de medemens om naam, stad en land op de envelop te schrijven, zodat ze de oorsprong van het ‘document’ zou kunnen vaststellen. Haar oproep kreeg weerklank. Uit alle delen van de wereld ontving ze hartverwarmende reacties én losse lapjes. Alles bij elkaar ontving Gijsje 3000 gebreide en gehaakte lapjes uit 22 landen en vier continenten!

De actie van Gijsje heeft inmiddels zoveel losgemaakt dat filmmaakster Edith van Zalinge een documentaire over Gijsjes’ project maakt. De reis naar de Klimaatconferentie zal erin te zien zijn op de website www.comfortblanketforourplanet.com

En na de Klimaatconferentie zal ze haar ‘troostdeken’ delen met ouderen, vluchtelingen en kinderen door er dekens en/of sjaals van te maken.

(*)
Wilt u het artikel over de ‘troostdeken’ van 15 maart 2021 lezen, klik dan hier.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten