Stichting Fietsmaatjes: kijken wat mensen nog wél kunnen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Fietsmaatjes Nederland

Dankzij een duofiets met elektrische ondersteuning kunnen over een tijdje ook in het Noord-Brabantse Westerhoven – 2070 inwoners op de grens met België – minder zelfstandige inwoners met een vrijwilliger gaan fietsen. Sinds kort bestaat in dit langgerekt straatdorp de Stichting Fietsmaatjes Westerhoven. Op 31 plaatsen in Nederland is Fietsmaatjes Nederland al actief. In Noord-Brabant zijn dat Riethoven, Nuenen, Breda, Drunen, Heusden en Den Bosch.

Doel van Fietsmaatjes Westerhoven is om dorpsgenoten die niet meer zelfstandig kunnen fietsen, maar er toch nog graag op uit trekken, te koppelen aan een vrijwilliger die met een elektrische duofiets in en om het dorp gaat fietsen. Hoogtepunt van dit uitstapje op de e-bike is natuurlijk altijd de tussenstop bij een plaatselijke horecagelegenheid voor koffie met gebak.

De plaatselijke fietsenmaker biedt hulp

De stichting is druk bezig met geld inzamelen voor twee duofietsen. De plaatselijke fietsenmaker heeft al toegezegd het onderhoud en de technische ondersteuning voor zijn rekening te nemen. De stichting heeft voor dit initiatief al bijval gekregen van de gemeente Bergeijk (waaronder het dorpje valt), de Dorpsraad Westerhoven en de Stichting Hoefzicht. Financiële steun van landelijke organisaties zoals de Rabobank, het Oranjefonds, Stichting RCOAK en VDL Foundation is ook al toegezegd. Vrijwilligers die met de bewoners willen duofietsen krijgen, voordat ze met hun maatje de weg op gaan, nog een opleiding van Fietsmaatjes Nederland.

Fietsmaatjes kijkt wat mensen nog wél kunnen

Bewegen, lachen, afleiden, erbij horen, herontdekken, gezond blijven. Dat is de kracht van Fietsmaatjes en dat is waar Fietsmaatjes Nederland voor staat. Beleidsmakers en politici hebben het vaak over behoud van kwaliteit van leven, bevorderen van vitaliteit en niet kijken wat iemand niet meer kan, maar wat nog wél kan. Dat is precies wat Fietsmaatjes doet.
Fietsmaatjes fietst met mensen die er graag op uit gaan, maar dat niet meer zelfstandig kunnen. Dat zijn in de regel mensen met een beperking in bewegen, horen, zien, balans en cognitie (zoals dementie). Deze mensen worden gekoppeld aan vrijwilligers die net zo graag op de fiets stappen en de gasten kunnen helpen. Samen trekken ze er op uit op een duofiets met elektrische trapondersteuning: een e-bike waarbij je naast elkaar zit dus. Sommigen houden het bij een rondje door het dorp, waarbij de koffie en de appeltaart het hoogtepunt vormen, anderen dagen elkaar uit met stevige fietstochten door weer en wind. Het plezier staat bij iedereen voorop. Het contact op de fiets. De aanspraak die je hebt op zo’n bijzondere fiets. Gezond buiten in beweging zijn. Daar fleurt iedereen van op: gasten én vrijwilligers. De vrijwilligers zijn van alle leeftijden, ze houden van fietsen en maken graag contact. De lokale fietsmaatjesorganisatie zoekt altijd naar een mooie match. Veel fietsmaatjes zijn daardoor echte maatjes van elkaar geworden.

Van betekenis voor drie doelgroepen

Fietsmaatjes is van betekenis voor drie doelgroepen:

  • Het maakt de gasten van de vrijwilligers minder eenzaam, geeft hen beweging, zinvolle contacten en activiteiten.
  • Vrijwilligers geeft het een gezonde en zinvolle vrijetijdsbesteding.
  • De mantelzorgers van de gasten worden door Fietsmaatjes even ontlast óf krijgen door Fietsmaatjes een ander contact met hun dierbaren. Want samen buiten op de fiets levert andere gesprekken op dan in huis.

Fietsmaatjes: een landelijke organisatie

Fietsmaatjes Nederland bestaat uit een landelijke organisatie en een dertigtal lokale organisaties. De landelijke organisatie helpt bij het opstarten van een lokale organisatie. Daarnaast verbindt zij de lokale organisaties met elkaar door o.m. netwerkbijeenkomsten, ze dient als vraagbaak en onderneemt activiteiten om de kwaliteit van Fietsmaatjes te vergroten.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten