De echo van Cor – We hebben een ‘troostdeken’ met een omtrek van 40.000 kilometer nodig!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

We hebben een ‘troostdeken’ met een omtrek van 40.000 kilometer nodig!

De salmonella-cartoon is erg mooi én Goed Nieuws vanwege nieuwe ontwikkelingen in de strijd tegen kanker. Hopelijk lukt het om ook op mensen succesvol te testen met uiteindelijk een goed werkend medicijn als resultaat, ondanks het slechte nieuws dat salmonella eigenlijk is.

Maar ook de coronapandemie gaat ons op lange termijn misschien wel goed nieuws brengen. Door de ontwikkeling van mRNA-vaccins tegen corona brengt dat ook vaccins dichterbij voor andere ziektes, zoals aids of kanker. Deze ontwikkeling lijkt wel een beetje op de Johan Cruijff-quote ‘elk nadeel heb z’n voordeel’.  En dat klopt in dit geval zeker.

Dan de afdeling jeugd: Leuvense jongeren maken een toeristische gids over Leuven voor jonge bezoekers. Een heel goed idee. Immers, de jeugd heeft de toekomst en op deze manier Leuven ook. Mooi toch?!

Ander jeugdig nieuws: het provinciebestuur van Noord-Brabant wil jongeren betrekken bij de provinciale democratie. Het doel is het voeren van een beter genuanceerd beleid in de toekomst door de betrokkenheid van de jeugd tot 18 jaar. Mooi initiatief, maar politici moeten eerst zichzelf eens kritisch beoordelen. Vorige week verscheen het zoveelste bericht over te veel gedeclareerde centjes en verzwegen bijbaantjes uit diezelfde provincietop. Ik vraag me af of we daar onze jeugd bij moeten betrekken……Volgens mij heeft de jeugd zo zeker geen goede toekomst.

Dan nog effe Lieke met de Chai Thee in India waar ze nog steeds met een betere wereld bezig is. Ik hoop dat het goed gaat met haar in India, maar haar manier van leven gaat de wereld niet redden, zoals ik al een paar keer eerder heb vermeld. Wel een toekomst voor haar en dat is prima.

Wat nog meer deze week: de troostdeken voor de planeet van Gijsje uit Eindhoven tegen klimaatverandering. Iedereen kon een lapje stof breien, haken of naaien van 10 bij 10 cm en daar maakt Gijsje dan een deken van om de wereld te verbinden. Die is inmiddels 7 bij 4 meter. Leuk idee om te verbinden, maar we hebben nog wel effe te gaan voor een deken met een omtrek van 40.000 kilometer!! Zeker een record voor het Guinessbook.

Veel milieunieuws deze week: allereerst het ABP-pensioenfonds (Nederlandse overheid en onderwijs) stopt met beleggen in olie- en gasbedrijven. Goed Nieuws dus. Kleine kanttekening: het is het grootste pensioenfonds van Europa, dus er zijn veel ambtenaren en die krijgen (niet allemaal) ook nog eens veel salaris. Laat daar de Johan Cruijff-quote maar eens op los….

84 Belgische bedrijven gaan zelf voor klimaatneutraliteit. Ook Goed Nieuws deze Belgische klimaatalliantie. Het besef dat we iets moeten doen dringt langzaam door. Nu nog bij de dames en heren in Glasgow……ik ben benieuwd.

In het Noord-Brabantse Deurne heeft Ebusco een nieuwe fabriekshal geopend voor de bouw van elektrische bussen (geopend door onze Willem, die geen elektrische speedboot heeft…)
Ook hier gaat het dus de goede kant op. Misschien redden we het nog wel op deze aardbol.

Dan door naar Oostenrijk: voor 1095 euro kun je daar het hele jaar door gratis reizen met trein, tram en bus. Top! Zou men overal waar dat kan moeten doen. Wordt de snelweg een stuk rustiger van.

Al die mooie projecten zorgen voor steeds meer banen, zoals al eerder gemeld. Dit ondanks corona, dus hopelijk hebben we straks voldoende mensen om al dat werk te doen (niet dus).

Nog meer Goed Nieuws: Japanners maken mest van bioplastics. Een topuitvinding wederom. Dit gaat echt super veel problemen oplossen en hopelijk gaat dit echt waarheid worden.

Over mest gesproken: in Deurne hebben vijf agrarische ondernemers de plons wc voor varkens bedacht. De poep valt in een kelder met water en daardoor stoot men (bijna) geen ammoniak meer uit. Daarna de shit door een zuiveringsinstallatie en klaar is Kees (het is wel iets ingewikkelder, lees zelf maar). Bijna een echt mensentoilet, maar dan voor ‘vèrrekes’, zoals men op z’n Brabants zegt.

Dan de GyroCatcher, een apparaat dat voorwerpen (b.v. laptops) scant en meteen zegt tot welke nieuwe producten ze verwerkt kunnen worden. Super, ben ik geneigd om te zeggen, maar ik wil dat toch eerst wel eens zien werken…Het lijkt me te mooi om waar te zijn. Als iemand er meer over weet, graag!

Dan nog wat ander Goed Nieuws: Oxfam opent pop-ups met warme kleding voor een prikje in Brussel en Antwerpen. Een tof initiatief, zeker in deze tijd met oplopende prijzen van bijna alles.

Ook mooi nieuws: het ‘doeboekje’ (met daarin allerlei opdrachten, lezen, knutselen e.d.) dat verspreid wordt in de verzorgingshuizen van Vitalis in Eindhoven. Het wordt ‘Vitamines voor de geest’ genoemd om gelukkig oud te zijn. Met de vergrijzing van de komende jaren zullen we dit soort boekjes zeker hard nodig hebben, maar nog harder de lieve mensen die de oudjes verzorgen!!

Tot slot: het blijkt dat mannen en vrouwen gelijk zijn op het gebied van emoties. Toch mooi dat men er steeds meer achter komt dat vrouwen ook gewoon mensen zijn.
Vertel dit door, vooral in landen zoals Afghanistan e.a.!!

Tot volgende week.
Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten