Vervoer bietenoogst via het water helpt mee aan verduurzaming, reduceert CO2-uitstoot en bespaart kosten
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Leo Schuitemaker - Stichting De Binnenvaart

De vorige maand gestarte bietencampagne vanuit de Nederlandse provincie Limburg naar het bedrijf Cosun Beet Company in Dinteloord (Noord-Brabant) verloopt niet langer alleen over de weg. Het bedrijf heeft na een succesvolle pilot besloten om 1/3 van de Limburgse oogst per binnenvaartschip te laten vervoeren. Via het water wordt op deze wijze 270.000 ton ontvangen. Daarmee worden 15.000 vrachtwagens van de weg gehaald en wordt er 2,5 miljoen kilometer minder gereden.

Jaarlijks wordt de suikerbietenoogst naar Cosun Beet Company vervoerd waar er allerlei suikerproducten van wordt gemaakt. Na de tweede wereldoorlog is in Zuid-Limburg een groot deel van de teelt ontstaan. Ieder jaar rijden er duizenden vrachtwagens van daaruit naar Dinteloord en terug. De nieuwe vervoerswijze kon mede worden gerealiseerd doordat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een subsidie toekende om bedrijven te stimuleren op een andere wijze hun vervoer te organiseren. In dit geval dus het vervoer over de weg omzetten naar vervoer per schip.

Vervoer verduurzamen, CO2-uitstoot reduceren en de kosten verlagen

Een mooi voorbeeld dus van een project waarbij de provincie Noord-Brabant samen met Cosun Beet Company, de gemeente Steenbergen, Logistics Community Brabant en MCA Brabant erin is geslaagd om het vervoer te verduurzamen, CO2-uitstoot te reduceren en kosten te verlagen.
De samenwerking rond de bietencampagne sluit goed aan op het streven van de provincie om tot een verschuiving van vervoer over de weg naar vervoer over water, spoor en door buisleidingen te komen. Daarbij moet de bestaande infrastructuur beter worden benut.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten