De onlangs in gebruik genomen nieuwbouw van Summa Automotive & Smart Mobility op de Automotive Campus in Helmond (NB) is in meer opzichten een vernieuwend onderwijsinstituut. Op de eerste plaats vanwege de innovatieve onderwijsmethode van de opleiding, maar ook omdat het is gebouwd op basis van de nieuwste inzichten op het gebied van constructie, architectuur en onderwijs. Naast bouwkundigen en architecten, zijn ook docenten en studenten betrokken geweest bij het ontwerpproces van het pand. Truckdealers uit Brabant en Limburg stellen onder meer lesmateriaal en leermeesters beschikbaar voor begeleiding van de lessen bij de Truck Academy. Op deze manier sluit het onderwijs van de Truck Academy optimaal aan op de praktijk.
Het was dan ook geen verrassing dat de voorzitter van de grootste werkgeversorganisatie van Nederland, Ingrid Thijssen van VNO-NCW, Summa Automotive & Smart Mobility bij de ingebruikneming uitriep tot “hét voorbeeld van hoe het bedrijfsleven en het beroepsonderwijs door intensieve samenwerking elkaar kunnen versterken.” De werkgeversvoorzitter: “Voor ondernemers zijn goed opgeleide werknemers en echte vakmensen van groot belang. Het bedrijfsleven en het mbo hebben elkaar daarvoor nodig.”
Het nieuwe gebouw biedt ruimte aan 550 studenten van de opleidingen Automotive Engineering, Technisch Specialist en Verkoopmanager. Het pand heeft naast de grote praktijkhal, lokalen en kantoren ook een showroom met onder meer luxe bolides van een Duits automerk.
“De student heeft meer de regie. Hij bepaalt zijn eigen tempo.”
Bij Summa Automotive & Smart Mobility wordt een nieuw innovatief, zelf ontwikkeld onderwijsconcept, toegepast. Zowel docenten als studenten hebben aan het begin van de lesdag een dagstart, waarbij wordt gekeken welke activiteiten die dag worden gedaan. “Er is geen vast lesrooster meer”, zegt directeur Roel Akkerman. “Als een student meer of juist minder tijd dan gemiddeld nodig heeft voor een opdracht, dan is dat helemaal goed. De student heeft meer de regie. Hij bepaalt zijn eigen tempo.” Met een studieloopbaanbegeleider wordt een persoonlijk studietraject opgesteld.
Een trotse directeur: “Deze school is in alle opzichten een voorbeeld van vernieuwing. We gaan hier stapsgewijs toe naar een open onderwijsprogramma, waarin we veel meer tegemoet komen aan de behoeften van studenten. Daarnaast schakelen we continu bij als het gaat om de vragen vanuit de branche. De samenwerking, op de campus maar ook daarbuiten, zorgt ervoor dat we hier een opleidingsinstituut hebben waar studenten én bedrijven kunnen halen wat ze nodig hebben. Voor de bredere basis van jonge studenten, maar ook voor werkgevers die hun personeel gericht willen laten bijscholen. Deze opleiding is helemaal gericht op de toekomst. Wij zijn er klaar voor!”
Innovatieve labs voor experimenten en prototype ontwikkeling
“We hebben veel dingen losgelaten”, gaat directeur Akkerman verder. “Zo is geen kantine meer nodig, omdat de projectruimtes de centrale ruimte vormen voor de studenten. We hebben dit ervaren tijdens ons tijdelijke verblijf op een andere plaats in Helmond. Naast de grote praktijkruimte voor het oefenen van de beroepsvaardigheden zijn er ook innovatie labs voor experimenten en prototype ontwikkeling.”
Directeur Lex Boon van Automotive Campus Helmond is zeer verheugd met de definitieve vestiging van Summa Automotive. “Met de komst van Summa, verstevigen wij de brug tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Ik heb er alle vertrouwen in dat meer vruchtbare samenwerkingen spoedig zullen volgen.”
Het Summa College is met 26 scholen, ruim 18.000 studenten en meer dan 300 opleidingen de grootste instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Zuid-Nederland. De onderwijsinstelling biedt meer dan 300 beroepsopleidingen in verschillende leerwegen en op verschillende niveaus.