Uit de auto en verder met e-bike of autobus naar kantoor
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Alexas_Fotos_via Pixabay

Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven (NB) – waar eind volgend jaar naar verwachting 17.000 mensen werken – wil het woon-werkverkeer van de medewerkers verduurzamen. Parkeerterreinen op afstand van de ASML-campus zijn hier onderdeel van, maar ook het stimuleren van andere vormen van vervoer. ASML wil eind 2025 ongeveer eenderde van het woon-werkverkeer van en naar de campus per fiets laten verlopen. Het eerste transferium – bij Eersel aan de A67 – is onlangs geopend. Hier kunnen de ASML’ers in totaal 2.000 auto’s parkeren. De medewerkers hebben vervolgens de keus of ze de bus of een e-bike nemen voor het laatste deel van hun traject naar de hoofdlocatie. ASML wil voorop lopen in duurzame mobiliteit. Ter verbetering van het klimaat, de bereikbaarheid van het bedrijf en de regio, de leefbaarheid van de eigen campus en de gezondheid van de medewerkers.

De spectaculaire groei van de chipmachinefabrikant veroorzaakt een buitengewone druk op de parkeervoorzieningen van ASML, maar ook extra drukte op het wegennet rondom Veldhoven en Eindhoven. Daarom tekenden de gemeenten Veldhoven, Eindhoven, de provincie, rijkswaterstaat en ASML al in december van 2018 een overeenkomst om ervoor te zorgen dat de verkeersdruk in de Metropoolregio Eindhoven aangepakt zou worden voor iedereen. De hele regio zuidoost-Noord-Brabant groeit namelijk en de verkeersproblemen kunnen alleen maar gezamenlijk worden opgelost. Alle betrokken partijen investeerden toen in een zogeheten ‘maatregelenpakket’, dat nadrukkelijk bedoeld is voor iedereen die in de regio verblijft, dus niet alleen voor medewerkers van ASML.

Speciale ‘business buslijnen’ over de vluchtstrook

Het transferium bij Eersel geldt vooralsnog voor een periode van vijf jaar. ASML wil ook aan de noordkant van de regio een transferium. In de Metropoolregio  wordt onderzocht of op vier of vijf plekken rond Eindhoven zulk een voorziening kan worden gerealiseerd die dan ook toegankelijk is voor andere bedrijven en organisaties.
Het initiatief van de transferia past in een breder pakket van maatregelen die tot doel hebben de verkeersdruk in de regio rond de uitdijende ASML-campus in Veldhoven en zijn omgeving in de hand te houden. Daarom wordt ook over een plan gedacht voor provinciale ‘business buslijnen’. Deze zouden dan vanuit drie plekken – Nederweert, Uden en Den Bosch – eventueel over de vluchtstrook – snel naar Veldhoven kunnen rijden. Met de provincie, rijkswaterstaat en openbaar vervoerbedrijven wordt over de uitwerking van dit plan gesproken, maakte programmamanager bereikbaarheid en mobiliteit van ASML, Peet van de Loo, onlangs in het Eindhovens Dagblad bekend. Volgens haar is ASML  de eerste klant. Ze hoopt dat andere bedrijven in de Metropoolregio aansluiten.  
Philips heeft al laten weten te zullen deelnemen aan een proef met de bussen. Ook VDL heeft zijn medewerking toegezegd. Het is niet onmogelijk dat begin 2022 de eerste snelbussen kunnen gaan rijden.

Autogebruik werknemers moet van 69% terug naar 47%

ASML start bovendien deze maand samen met de gemeente Eindhoven met het gebruik van een reisapp, die medewerkers moet stimuleren de auto te laten staan. Daarvoor wordt de app ‘Turnn’ gebruikt die in de afgelopen maanden al is beproefd.
Ook met een systeem om binnen het bedrijf een carpoolmaatje te vinden en met het promoten van fietsgebruik wil de chipmachinefabrikant het autogebruik verder beteugelen.
Vóór corona nam 69% van de ASML-medewerkers de auto om naar het werk te gaan. De ambitie van ASML is om dat te verlagen naar 47% eind 2025.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten