De echo van Cor – Ruilen is huilen
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Ruilen is huilen

Het is inmiddels traditie dat ik mijn wekelijkse ‘echo’ begin met de cartoon en het is dit keer wederom een hele leuke!: boekenruilkasten op stations in België. Een mooi idee, zeker voor de oudere treinreiziger, want ik denk dat zij nog het meeste houden van papier in de handen in plaats van de telefoon. Je kunt er boeken lenen, maar ook achterlaten. En we gaan er daarbij vanuit dat eenieder zich aan de regeltjes houdt (in Nederland wordt dat lastiger). Mooi initiatief dus. De dame van de cartoon wil ook haar vriend ruilen, maar dat zit niet in het pakket en in dit geval komt van ‘ruilen – huilen.’

Wat is er meer aan Goed Nieuws deze week? De Marsicaanse bruine beer’ neemt in populatie toe in Italië dankzij de lokale bevolking. Dit komt door in het leefgebied meer harmonie te creëren tussen mens en dier, door bijvoorbeeld prikkeldraad weg te halen, zodat de beer niet gewond raakt. Of erger nog: dat de beer wordt vermoord door een stroper! Na 10 jaar is het aantal beren toegenomen van 40 naar 60 stuks, een stijging van 50 %! Op mondiaal niveau natuurlijk peanuts, maar voor een beer – waar ik nog nooit van gehoord had – toch een mooi bericht.

Dan verder deze week bijna alleen maar klimaatnieuws. Ook mooi, maar ik zie toch liever wat meer variatie! Laten we maar beginnen:
allereerst de bietencampagne niet per vrachtauto maar per boot. In het Nederlandse Limburg gaat dit jaar 1/3 van de bietenoogst per boot. Dat lijkt me een super idee, dat niet voor alle groenten kan maar zeker wel voor bieten. Minder CO2 en minder kosten. Daar kan ik zelfs niets negatiefs over verzinnen. Top.

Dan een ander vervoermiddel, de e-kart. Deze uitstootvrije kart wordt gebruikt om aan te sleutelen om meer techniekstudenten te werven. Daar krijg je geen vieze handen van (het oude imago ) en als de sleutelsessie klaar is, scheuren met dat ding. Dat is nog eens een studie wat mij betreft.

Ander vervoer is geregeld via de toeristische sector. Deze branche wil de emissie halveren voor 2030 en terug brengen tot nul in 2050. Een nobel streven. Mocht ik er dan nog zijn, dan ga ik in ieder geval met een gerust ‘hart’ op reis………

Dan – alweer –  bossen kopen voor 10 euro per vierkante meter in Noord-Brabant. Mooi natuurlijk, maar hoeveel ‘burgerbos’ kunnen we creëren? We moeten ook eten en daar is ook ruimte voor nodig. Misschien dat we over 50 jaar alleen maar pillen eten, maar dan wordt het een ander verhaal. Dan ben ik er gelukkig niet meer. Eten moet wel lekker zijn. Eten = emotie!

India scherpt klimaatdoelen aan en wil neutraal zijn in 2070. Ik ben bang dat dat te laat is voor zo’n groot land met zoveel mensen. Er is echt meer actie nodig –  nu!

Antwerpen doet het wat dat betreft een stuk beter: meer dan 50% reductie in 2030 en neutraal in 2050. Heel mooi, maar dit weegt natuurlijk niet op tegen de uitstoot in India, China en de VS helaas.

Multinationals roepen de wereldleiders op meer klimaat-maatregelen te nemen! Als bedrijven gaan zeggen dat het sneller moet, dan mag je er vanuit gaan dat het nog erger is dan we denken…….Bij multinationals staat vaak winst en dividend bovenaan het lijstje, maar met deze oproep blijkt dat het water ons – figuurlijk – tot aan de lippen staat en over een tiental jaren op veel plekken letterlijk……..

Als afsluiter deze week de Stichting Fietsmaatjes. In Westerhoven kunnen mensen met een beperking binnenkort op pad met een ‘duofiets’. Een fiets met 2 zitplaatsen naast elkaar en elektrisch aangedreven. Een superfijne manier om samen een paar uurtjes buiten door te brengen (als het weer goed is). Samen met een vrijwilliger op pad. Wel eerst een duofietscursus volgen, want het is effe wennen aan de breedte (ik spreek uit ervaring). Kei gezellig! Halverwege pauze met een kopje koffie en daarna weer tevreden huiswaarts. Het is een echte aanrader. In Mierlo-Hout – mijn woonplaats – hebben we ook zo’n stichting  (sinds gisteravond sponsoren we die) die dit super dankbare ‘werk’ doet. Dus lezers: kom op met het sponsorgeld.

Tot volgende week.
Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten