’Goed Nieuws’ is het beste antidepressivum dat bestaat

Beste lezer(s),

Ik wil u graag uitleggen hoe de site
www.goednieuws.be tot stand komt. Eigenlijk wil ik het niet zozeer hebben over het ‘hoe’, maar eerder over het ‘waarom’. Waarom zetten wij ons – een handvol vrijwilligers – elke dag in om u met onze artikelen een goede, blije dag te bezorgen met positieve nieuwsonderwerpen? Wat is onze drijfveer?

Onlangs waren wij met ons zessen, allen vrijwilligers, bij elkaar voor een ‘brainstorming’ over ons werk. We wilden van elkaar weten hoe we denken over de kwaliteit van onze site, de inhoud en aard van de artikelen en vooral ook hoe deze bij u ‘landen’. Dit kunnen we natuurlijk het beste aan u vragen en dat gaan we zeker ook nog ’n keer doen. Maar we wilden het eerst van elkaar vernemen. Hoe gaat ‘t, kan ’t beter, hoe kunnen we meer lezers bereiken, moet ‘t anders, hoe dan? Dit soort vragen.

We begonnen onze sessie met het peilen van de behoefte aan goed positief nieuws. Is die behoefte er? En zo ja, hoe komt dat?
Onze open en intensieve gedachtewisselingen leidden ons redelijk snel naar enkele redenen en oorzaken.

Er is in de eerste plaats heel veel nieuws dat elke dag over ons wordt uitgestort in kranten, op radio, televisie en social media. Eigenlijk te veel om alle nieuws te consumeren. Wij denken ook dat de lezer te weinig tijd en zin heeft om al dat nieuws te filteren op juistheid, te beoordelen op feiten.
Er is onder dat vele nieuws heel veel negatief nieuws. Nieuws waar je chagrijnig van wordt, depressief zelfs. Door dat negatieve nieuws ontstaat het beeld dat het heel slecht gaat met de wereld. Het doet je pijn, dat negatieve wereldbeeld. Je wordt er humeurig van, somber.

Maar er is op de wereld méér goed nieuws dan slecht nieuws. Wij ontdekken dat dagelijks. Het gaat veel beter met de wereld dan we uit de media kunnen opmaken. De geschiedenis en de wetenschap bewijzen dit. Het gaat anno 2021 veel beter dan 100 jaar geleden. Lees daarvoor maar eens de boeken ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman en ‘Feitenkennis’ van Hans Rosling. De laatste, een Zweedse arts en hoogleraar Internationale Gezondheid, omschrijft in zijn boek 10 redenen waarom we een verkeerd beeld hebben van de wereld en waarom het beter gaat dan je denkt. De historicus Rutger Bregman verweeft in zijn boek de jongste inzichten uit de psychologie, de economie, de biologie en de archeologie en neemt de lezer mee op een reis door de geschiedenis. Op deze wijze geeft hij nieuwe antwoorden op oude vragen en komt tot een stevig onderbouwde conclusie dat de mens diep van binnen geneigd is tot het goede in plaats van het kwade. ‘De meeste mensen deugen.’

Dus er is zeer zeker behoefte aan nieuws dat een reëel en eerlijk beeld geeft van de wereld. Nieuws dat perspectief biedt.En dat nieuws is er in uitgebreide hoeveelheid, maar het komt in de media niet tot zijn recht, want de journalistieke opvatting is nog steeds ‘goed nieuws is geen nieuws’.

Wij brengen goed nieuws dat wel degelijk nieuws is. Dat laat zien hoe de wereld zich in positieve zin ontwikkelt, dat vooruitgang toont in velerlei opzichten en op talrijke gebieden. Nieuws waar je blij van wordt. Waarmee je de dag goed begint. Nieuws dat goed voelt. Nieuws dat bindt, dat eendracht en solidariteit beklemtoont in plaats van agressie en verdeeldheid. “’Goed Nieuws’ is het beste antidepressivum dat bestaat”, riep een van ons tijdens de sessie. En we waren en zijn het hartgrondig met deze rake typering eens. Kortom, het lezen van goed nieuws bevordert het mentaal welzijn van de mens, bevordert het optimisme en inspireert. Want het toont een beter, een positiever wereldbeeld.

En doen wij het goed, was de vraag waarvoor we bij elkaar waren gekomen. Kan ’t beter?
Ja, geachte lezer(s), het kan altijd beter. Dat realiseren we ons. En daar gaan we ook aan werken.
Hopelijk gaan jullie dat op termijn merken.
Wij, vrijwilligers, blijven in elk geval ons uiterste best doen, want het is de moeite waard om de mens blij te stemmen. Om te laten zien dat we vooruitgang boeken.

U zou ons daarbij kunnen helpen. Door vrienden, kennissen, familie op onze site te attenderen. Want hoe meer mensen goed nieuws lezen, hoe beter dat is voor een gezonde geest van de lezers zelf, maar ook voor het ontstaan van een beter wereldbeeld op een veel grotere schaal. We doen het sámen.  En sámen staan we sterk!

Jan H.F. van der Heyden,
redacteur.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten