Hout en hennep vervangen beton, baksteen, staal en glaswol in ‘bio based’ woningconcept
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Woningstichting Compaen

In de timmerfabriek zijn de 16 woningen volgens circulaire principes gebouwd. In plaats van slopen en afvoeren, zijn ze toekomstbestendig omdat ze kunnen worden hergebruikt. Hout en hennep vervangen beton, baksteen, staal en glaswol. Vernuftig, aangezien in deze ‘biobased’ materialen juist CO2 is opgeslagen. Dit in tegenstelling tot traditionele bouwmaterialen, waarbij veel CO2 bij productie vrijkomt. Naast een gunstige CO2 foodprint hebben de woningen ook een gezond leefklimaat en kunnen ze snel worden gebouwd. Waar deze sociale huurwoningen staan? In het Noord-Brabantse Mierlo. Een samenwerkingsproject van vier woningcorporaties.

Door de vooruitstrevende aanpak en resultaat van deze woningen is aan NBArchitecten de zogenaamde ‘2e Gouden Cirkel’ van de provincie Noord-Brabant uitgereikt.  Dit bureau in het Noord-Brabantse Best (bij Eindhoven) mag zich daardoor ‘de meest innovatieve circulaire onderneming van dit moment in de provincie Noord-Brabant’ noemen.

Inspiratie voor anderen

De Gouden Cirkel is een aanmoedigingsprijs die ieder kwartaal door het provinciebestuur wordt uitgereikt. Het steekt een hart onder de riem van ondernemers die zich bezighouden met circulair bouwen en een inspiratie zijn voor anderen. Een initiatief om Brabant verder te helpen met de doelstelling om in 2030, 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken.
“Deze prijs gaat uit naar een organisatie die vooral is gericht op het ‘doen’, op het ‘realiseren’. Dit is wat Brabant nodig heeft: voorbij de doelstellingen en in de uitvoerstand”, aldus provinciebestuurder Anne-Marie Spierings, gedeputeerde van Energie, Circulaire Economie en Milieu.

“We moeten klaar zijn als mensen in de rij staan voor circulaire- en biobased oplossingen.”

Tijdens het in ontvangst nemen van de Gouden Cirkel schetste Harold van de Ven van NBArchitecten zijn vergezicht. “In tijden van crisis staan mensen in de rij. Tijdens corona was het voor toiletpapier, nu zien we het weer met energieprijzen. Het is onze taak dat we klaar zijn als mensen in de rij staan voor circulaire- en biobased oplossingen.”
De winnaar van de Gouden Cirkel wordt automatisch voorgedragen voor de Brabantse Circulaire Innovatie Top 20. Zo bouwt de provincie aan een netwerk dat een circulaire economie in Brabant gewoon maakt.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten