Een landbouw- en voedselsysteem dat slim, waardevol, circulair en verbonden is
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Brabants Duingoed

De Agridfoodpluim, een onderscheiding van het provinciebestuur van Noord-Brabant, wordt uitgereikt aan innovatieve ondernemers die bijdragen aan een landbouw- en voedselsysteem dat slim, waardevol, circulair en verbonden is. Ze is onlangs uitgereikt aan veertien melkveehouders in de Loonse en Drunense Duinen die de handen ineen hebben geslagen om een beter verdienmodel te ontwikkelen voor hun melk door er kaas van te laten maken. De Duinzuivel Coöperatie levert voortaan kaas onder de gezamenlijke noemer ‘Brabants Duingoed.’

De nieuwe aanpak brengt allerlei voordelen met zich mee. Coöperatievoorzitter Mari van Drunen: “Voor de koeien is deze aanpak prettig, want zij staan niet langer op stal.” Hij heeft ze voor het eerst in tien jaar van stal gehaald: “Dit is stukken beter voor het welzijn van de dieren.”
Met de opbrengst verdienen deze boeren bovendien een betere boterham én ze gebruiken die deels om de bestaande landschapselementen op en rond hun bedrijven in stand te houden en nieuwe te creëren. De boeren kijken samen met burgers wat ze kunnen gaan doen voor het landschap. Denk aan bloemenranden en kruidenrijk grasland. Ook leent dit concept zich om gras en koeien als fraai en (oer-Brabants!) landschapselement te behouden in de schil buiten het duingebied.

“Er is niets zo leuk als een eigen product op de markt brengen.”

Wat de oprichting van een eigen coöperatie ook nog heeft bewerkstelligd, is dat deze veertien boeren barsten van de energie. “Er is niets zo leuk als een eigen product op de markt brengen,” zegt Mari van Drunen. “Het geeft ontzettend veel voldoening om te zien hoe klanten erop reageren. Daar zijn wij trots op. Onze kazen zijn in de directe omgeving te krijgen bij kaasautomaten, streekwinkels, supermarkten, horecagelegenheden, enzovoort. De reacties van de mensen in de omgeving zijn hartverwarmend. Zij snappen als geen ander waar deze melk vandaan komt, zij kennen het verhaal van deze melk en de kaas. We willen dat alle inwoners van dit gebied ambassadeurs worden.”

“Boeren willen best veranderen, als we maar een perspectief hebben.”

Een belangrijk kenmerk van de coöperatie is dat deze getuigt van vooruitdenken. “Er komt veel af op ons als jonge boeren,” zegt de 24-jarige Sander Vermeer uit Biezenmortel (85 koeien). “De Duinzuivel Coöperatie geeft mij meer vertrouwen in de toekomst, omdat ik ervan overtuigd ben dat we een verdienmodel aan het ontwikkelen zijn voor de lange termijn. Boeren willen best veranderen, als we maar een perspectief hebben. Dat hebben we nu.”

“Mooi voorbeeld van de meerwaarde als je samenwerkt.”

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede Welvaart van de provincie Noord-Brabant: “De Duinboeren zijn een mooi voorbeeld van de meerwaarde die het oplevert als je samenwerkt. Zij hebben samen een verdienmodel ontwikkeld dat niet alleen goed is voor de eigen inkomsten, maar ook beter voor het dierenwelzijn en bovendien bijdraagt aan de Brabantse natuur. De vernieuwende, toekomstbestendige aanpak van deze melkveehouders is voor ons meer dan genoeg reden om hen de Agrifoodpluim te overhandigen”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten