Waterstof veelbelovend schoon alternatief voor diesel
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto DAF Trucks

DAF Trucks is met de ontwikkeling van een verbrandingsmotor op waterstof door een internationale jury beloond met de ‘Truck Innovation Award 2022’. De Eindhovense fabrikant met een vestiging in het Belgische Westerlo ziet in de waterstoftechnologie een veelbelovend schoon alternatief voor diesel. Samen met TNO heeft DAF een prototype opgeleverd van een motor op waterstof die is ingebouwd in een zogenaamde ‘innovatietruck’. Deze truck verkeert sinds kort in een testfase. De prestigieuze onderscheiding is uitgereikt op de Truck- en transportbeurs Solutrans in het Franse Lyon.

“Deze specifieke onderscheiding onderstreept onze filosofie dat we een complete reeks technologieën moeten ontwikkelen op weg naar transport en mobiliteit zonder CO₂ in het komende decennium”, aldus Ron Borsboom, executive director productontwikkeling bij DAF. “Waterstoftechnologie kan een zeer interessante optie worden voor de toekomst, naast batterij-elektrische oplossingen die we vandaag al aanbieden en hybride vrachtwagens die we in ontwikkeling hebben. De onderscheiding toont ook aan dat er nog een veelbelovende toekomst is voor de verbrandingsmotor, waarvoor nieuwe generaties CO₂-neutrale brandstoffen in het verschiet liggen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het stoppen van het gebruik van fossiele brandstoffen niet automatisch mag leiden tot een verbod op verbrandingsmotoren, zeker niet in het zware transport over lange afstanden.”
En hij voegde daaraan toe: “Een verbrandingsmotor op waterstof betekent dat op veel vlakken gebruik kan worden gemaakt van het bestaande distributienetwerk van tankstations. En laten we vooral ook niet de kennis en productiecapaciteit vergeten die we in Europa op dit gebied hebben.”

Nieuwe generatie DAF’s ook ‘Truck of the Year’

De jury van ‘International Truck of the Year’, die ook de Innovation Award 2022 aan DAF toekende, bestaat uit 24 vooraanstaande journalisten die de belangrijkste internationale mediatitels voor trucks en transport vertegenwoordigen.
Naast de ‘Innovation Award’ benoemde de jury ook DAF’s nieuwe generatie trucks voor het lange afstand transport tot ‘International Truck of the Year 2022’. “De XF, XG en XG+ van DAF zijn de nieuwe norm op het vlak van efficiency, veiligheid en chauffeurscomfort”, aldus het juryrapport.
De titel ‘International Truck of the Year’ wordt jaarlijkse uitgereikt aan een truck die het afgelopen jaar is geïntroduceerd en die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de efficiëntie van het wegvervoer. De jury gebruikt daarbij een uitgebreide reeks criteria, waaronder technologische innovatie, comfort, veiligheid, rijeigenschappen, brandstofverbruik, ecologische ‘footprint’ en ‘Total Cost of Ownership’.

Veel vertrouwen in toekomst DAF België

Bij het DAF concern werken meer dan 8000 mensen. Precies 50 jaar geleden opende DAF Trucks in het Belgische Oevel (Westerlo) zijn cabinefabriek: DAF Trucks Vlaanderen N.V. De Vlaamse vestiging is uitgegroeid tot een toonaangevende en ultramoderne productiefaciliteit, waarin alleen al de afgelopen 15 jaar zo’n €600 miljoen is geïnvesteerd. Meer dan 2.200 medewerkers produceren er op dit moment 200 cabines en 450 assen per dag voor de populaire DAF CF- en XF-trucks. Dat DAF in Westerlo nu €100 miljoen investeert in een compleet nieuwe cabinelakstraat, bewijst het vertrouwen dat de truckfabrikant heeft in de toekomst van zijn productiefaciliteiten in België.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten