De echo van Cor – Beste lezer: houd ons scherp en reageer a.u.b.!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Beste lezer: houd ons scherp en reageer a.u.b.!

Ik hou erg van cartoons en ben dan ook een fervent lezer/kijker van Toos en Henk. Van mij mogen de cartoons in GoedNieuws gerust wat pittiger.

Ik was een van de deelnemers aan de workshop die de redactie van GoedNieuws vorige week zaterdag heeft gehouden en waar de meest rake typering van GoedNieuws werd gegeven: het beste antidepressivum dat bestaat. En dat klopt helemaal: het kost niks en het is gezond!
Wij blijven ons best doen om ‘Goed Nieuws’ nog aantrekkelijker te maken en dat gaat zeker lukken. En, beste lezers, houd ons a.u.b. scherp en reageer a.u.b. met opmerkingen over eventuele verbeteringen!

Dan mijn favoriete onderwerp: eten……. Jongeren eten klimaatbewuster, lees ik. Maar in dit onderzoek onder Duitse jongeren gaat het in eerste instantie niet over ‘lekker eten’, maar eten in het kader van de klimaatverandering. Het blijkt dat veel jongeren al minder of geen vlees eten. Bij milieubewust eten hoort dan ook het consumeren van meer lokale producten en meer seizoen gericht eten. Ik ben er blij mee en ik ga ervan uit dat dit ook in meerdere landen het geval is. Hopelijk is dit echt ook zo.

Nu tijd voor van alles wat:
we beginnen met het bedankje voor de afvalophalers en straatvegers van de stad Leuven.  Ze werden getrakteerd op koffiekoeken en hopelijk ook op een fatsoenlijk salaris! Ook roept het stadsbestuur de Leuvenaars op hun afval correct buiten te zetten, want dat scheelt natuurlijk veel werk voor de ophalers. Het is echt irritant die kapotte of slecht dichtgemaakte vuilniszakken! Dus kom op mensen, houd er rekening mee a.u.b. En respect voor alle afvalophalers en straatvegers!!

Verder Crypto-koninginnen: vrouwen die ‘geld’ verdienen met cryptovaluta en NFT’s (niet vervangbare tokens). Waarom zouden vrouwen dat niet kunnen? Goede zaak dus. Mijn echtgenote is ook beter in boekhouden dan ik en van cryptomunten heb ik ook geen kaas gegeten. Is ook, geen probleem. Laat eenieder doen waar ie goed in is zonder het stempel van man of vrouw.

En nu onze kleerkast (die van ons allemaal). Hoe kan die bijdragen aan een betere wereld? Nu, dat is niet zo super ingewikkeld. Als allereerste: wees zuinig op je kleding, dan hoef je niet zo vaak iets nieuws te kopen. En als je het lang genoeg bewaard komt het vanzelf weer in de mode! Die fabrikanten leven van telkens ‘nieuwe mode’ uitbrengen. En koop af en toe eens tweedehands of leen eens van vrienden of familie. Een kledingstuk voor een speciale gelegenheid heb je vaak daarna nooit meer aan, dus is lenen een prima optie.

Wat nog meer deze week, ASML, deze fabrikant wil het woon-werk verkeer verduurzamen. Uitstekend idee toch en in dit geval met parkeerplaatsen op afstand en van daaruit verder met de E-bike of de bus. Het autogebruik van de medewerkers moet terug van 69% naar 47 %. Het is een nobel streven van een bedrijf met zoveel medewerkers die ook nog eens uit de wijde wereld komen.

Dan mijn favoriete plek Helmond, en dan wel de nieuwbouw van het Summa Automotive & Smart Mobility college.De nieuwste technieken voor de bouw zijn toegepast op elk gebied, maar ook docenten en studenten hebben meegekeken naar het ontwerp. Slim, maar ook truckfabrikanten en dealers leveren lesmateriaal en leermeesters voor de opleiding. Het voorbeeld hoe bedrijfsleven en onderwijs elkaar versterken. Chapeau! Ofwel petje af …!

Tot slot voor deze week de documentaire over Doy Kemps uit Oirschot. Een verhaal over zorgen voor elkaar, mantelzorg en naastenliefde. De film is in première gegaan in Veghel tijdens het ‘Beholders Internationaal Documentaire Festival’ (wat een naam!) en gaat o.m. over zelfstandigheid, afhankelijkheid, loslaten, opbouwen en familierelaties. Het lijkt me een schitterende film over hoe mensen elkaar helpen. Ik zie dit ook in De Pastorie in Aarle-Rixtel (een kleinschalige, geborgen woongemeenschap) waar ik vrijwilliger ben. Ik zal eens gaan zoeken waar ik deze documentaire kan zien.

Ondertussen, lieve mensen, probeer het zelf ook eens! Het helpen van andere mensen geeft echt voldoening. Je gaat je er echt beter door voelen! Net als met het lezen van GoedNieuws ……

Tot volgende week.
Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten