“Alle kinderen mogen meedoen, want nú meedoen is straks meetéllen.”
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Stichting Leergeld Helmond

Als onderdeel van de actie “Héél Helmond Sport” wil de eerstedivisieclub ‘Helmond Sport’ (met daarin 11 Vlaamse selectiespelers) haar maatschappelijke betrokkenheid inhoud en vorm geven om zo verbinding te maken met de inwoners van de stad Helmond en de regio. En wat is dan mooier dan gratis toegangskaarten schenken aan jongeren in de leeftijd van 14 tot 17 jaar wier ouders niet draagkrachtig genoeg zijn om zulk een ‘luxe’ te kunnen bekostigen? Helmond Sport doet ‘t. De sponsors ‘dokken’. De adressen worden opgehaald bij de Stichting Leergeld, want de actie sluit naadloos aan bij de doelstelling van de stichting, namelijk ‘alle kinderen mogen meedoen’. Want ‘nu meedoen is straks meetellen.’

Het idee ontstond in augustus, vlak voor aanvang van de voetbalcompetitie. Inmiddels zijn al 29 kaarten uitgegeven. “Wat voor ons vanzelfsprekend is, wedstrijden van Helmond Sport bezoeken, blijkt lang niet voor iedereen weggelegd”, vertelt bestuurslid William Verkoelen in het Eindhovens Dagblad, “maar ons credo is ‘Héél Helmond Sport’ met de nadruk op ‘héél’”.
“De Stichting Leergeld ken ik via mijn werk”, vertelt het bestuurslid op de site van de stichting. “Ik wist dat hun doelstellingen en die van ons in elkaars verlengde liggen. Toen ik het idee opperde om jongeren uit de doelgroep van de Stichting Leergeld gratis toegangskaarten te schenken, hadden we elkaar snel gevonden.”

“Meedoen vergroot de horizon van kinderen.”

Ad Marneffe is penningmeester van de Stichting Leergeld: “Wij helpen jongeren tot 18 jaar uit gezinnen die qua bestaansniveau rond de armoedegrens of lager liggen.”
‘Leergeld’ wil voorkomen dat schoolgaande kinderen uit minimagezinnen ten gevolge van armoede niet kunnen deelnemen aan het sociaal maatschappelijk leven op school en daarbuiten. Als zij niet kunnen deelnemen dreigt voor hen sociale uitsluiting. Dat is slecht voor de betrokken kinderen en slecht voor de samenleving. Deze uitsluiting dreigt omdat zij vanuit de inkomenssituatie van het gezin waarin zij opgroeien niet kunnen deelnemen aan activiteiten zoals sport, muziek, dans, scouting en schoolreisjes. ‘Meedoen’, schrijft de stichting op haar site, ‘vergroot de horizon van kinderen; zij maken sociale contacten, ontwikkelen teamgeest, leren zich handhaven in een groep, leren winnen en verliezen. Als kinderen dit soort dingen niet leren worden ze buitengesloten, komen ze niet alleen ernstig tekort maar zal de maatschappij daar later duur ‘leergeld’ voor betalen.”

”Als de actie aanslaat kunnen we ook seizoenkaarten schenken aan de ouders van de jongeren.”

De stichting inventariseerde uit haar adressenbestand de ouders van ongeveer 500 jongeren en vroeg hen de belangstelling voor een gratis toegangskaart te motiveren. De penningmeester: “Dat leverde soms best emotionele reacties op. Zoals een jongere die schreef: ‘Ik voetbalde bij Helmondia/SV op Sportpark De Braak. Tijdens trainingen en wedstrijden keek ik altijd naar het stadion en droomde ervan om daar later te kunnen voetballen of wedstrijden kijken. Helaas is dit voor mijn ouders lastig te betalen, omdat ze niet veel geld hebben.’”

William Verkoelen: “Als deze actie wat beter bekend is, kunnen we meer jongeren blij maken. Als de actie aanslaat kunnen we ook seizoenkaarten schenken aan bijvoorbeeld de ouders van de jongeren.”

“Natuurlijk gaan we niet stigmatiseren”, aldus Verkoelen. “We zetten de jongeren in het stadion verspreid op drukke plekken, zodat ze anoniem in de massa kunnen opgaan. Laat ze maar lekker genieten.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer
berichten