Met behulp van een app worden kinderen spelenderwijs voorbereid op de MRI-scanner
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Philips Benelux

Philips heeft een app ontwikkeld om kinderen voor te bereiden op MRI-scans. Deze app helpt om een MRI-onderzoek voor kinderen en hun ouders minder stressvol te maken. Voorafgaand aan de procedure worden een app en een virtuele ‘buddy’ ingezet om kinderen en hun ouders voor te bereiden op de scan. Daarnaast worden jonge kinderen begeleid tijdens de scan, waardoor de ervaring aanzienlijk wordt verbeterd. De nieuwe oplossing stelt ouders gerust en zorgt dat het kind goed voorbereid is en een gevoel van controle heeft, waardoor goede beelden kunnen worden gemaakt die nodig zijn voor een correcte diagnose van de aandoening van het kind.

Ter voorbereiding op de MRI-scan krijgen kinderen een mobiele app die hen een MRI-procedure laat zien. Ook laat de app het kind kennismaken met een virtuele ‘buddy’. Samen met de buddy kan het kind het maken van MRI-scan nadoen, bijvoorbeeld het bedienen van de scanner waarbij de buddy helpt om stil te blijven liggen, zodat de beelden goed lukken. Daarnaast maakt de app gebruik van ‘augmented reality’ waarmee het kind thuis kan zien hoe een MRI-scanner eruitziet voordat het naar het ziekenhuis gaat. Veel ouders geven aan bereid te zijn te helpen met de voorbereiding van hun kind. Door samen met hun kind te spelen, komen ze zelf ook meer te weten over de procedure.

In de ‘kittenscanner’ kunnen ze verschillende speelgoeddieren scannen

Eenmaal op de afdeling radiologie komt het kind dezelfde virtuele buddy weer tegen bij de ‘Kittenscanner’ van Philips, een miniversie van de scanner waarin kinderen verschillende speelgoeddieren kunnen scannen. Hierdoor begrijpen ze beter wat ze kunnen verwachten tijdens hun eigen scan. Tijdens de MRI-scan worden de stem en beelden van de ‘buddy’ afgespeeld om het kind bij de procedure te begeleiden, bijvoorbeeld door aan te geven wanneer en hoe lang het de adem moet inhouden.

“Er kunnen betere resultaten worden bereikt door stress weg te nemen.”

“Voor volwassenen kan een MRI-onderzoek al eng en stressvol zijn, voor jongere kinderen is dat helemaal het geval. Door factoren die stress veroorzaken weg te nemen, kunnen we jonge patiënten een prettigere ervaring bieden en worden er betere resultaten bereikt met een MRI-scan”, zegt Henk Valk, CEO bij Philips Benelux. “Kinderen kunnen thuis de app gebruiken om in een vertrouwde omgeving meer te leren over hun MRI-scan met behulp van virtuele ‘buddy’s’, zoals Ollie de Olifant. Dezelfde personages en stem komen ook in het ziekenhuis weer terug en kunnen het kind zelfs begeleiden tijdens de scan.”

Een uitdaging voor zowel radioloog als het kind

Het maken van MRI-beelden van kinderen kan een uitdaging zijn voor zowel de radioloog als het kind dat de scan ondergaat. De vreemde omgeving van een MRI-scanner kan eng zijn voor een jong kind en veel stress veroorzaken, waardoor het kind onrustig is en niet stil blijft liggen. Het is dan lastig om beelden van goede kwaliteit te maken. Vaak worden scans daarom uitgevoerd onder verdoving of algehele anesthesie, wat volgens de ouders nadelige gevolgen heeft, zoals prikkelbaarheid van het kind na de scan en zorgen over herhaaldelijk gebruik van anesthesie. De keuze tussen verdoving of het moeten omgaan met een wakker maar angstig kind is een uitdaging voor het ziekenhuispersoneel en leidt tot een langere scantijd en hogere kosten. Met de nieuwe oplossing van Philips krijgen kinderen begeleiding rondom een MRI-scan, waardoor deze problemen kunnen verminderen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten