Kinderen in het Bravis ziekenhuis krijgen een toverdiploma
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Bravis Ziekenhuis

Voor kinderen heeft een verblijf in het Noord-Brabantse Bravis ziekenhuis (in Roosendaal en Bergen op Zoom) voortaan iets magisch. Dankzij een gulle gift van de Stichting Tinkerbel kunnen ze met een echte toverstaf de kleur van een aantal kamers veranderen. Of zien ze bij binnenkomst van de operatiekamer hun eigen gekleurde vis of schildpad zwemmen op de wand. Daarnaast zien vijf behandelkamers eruit als een savanne of onderwaterwereld. Kinderarts Marijke van Aken is enthousiast: “Kinderen zijn echt verwonderd.”

Stichting Tinkerbel maakt zich sterk voor ernstig zieke kinderen van 3 tot 18 jaar in de regio West-Noord-Brabant en Zeeland. Dit doen ze door wensen te vervullen en daarmee een onvergetelijk moment voor kinderen te creëren. Toen Stichting Tinkerbel door het coronavirus minder wensen kon vervullen, ontstond het idee om via het Bravis ziekenhuis toch iets te kunnen betekenen voor de zieke kinderen in de regio.

Bijdrage aan het comfort

Team SPARKLE, een multidisciplinair team binnen het ziekenhuis dat het wegnemen van angst, pijn en stress bij kinderen als doel heeft, mocht nadenken over de invulling van de schenking.  “Ons team is ervan overtuigd dat het aanpassen van behandelruimtes bijdraagt aan het comfort van de kinderen tijdens behandelingen. Dit kan overal in het ziekenhuis zijn. We hadden ideeën voor de operatieafdeling, kinderafdeling, spoedeisende hulp en de bloedafname. “Stichting Tinkerbel was zo enthousiast dat ze besloot al onze wensen in één keer te vervullen,” aldus Marijke van Aken, kinderarts en één van de twee initiatiefnemers van team SPARKLE.

Behandeling in een savanne of onderwaterwereld

Vijf behandelkamers hebben een eigen thema gekregen. Op de kinder-OK en behandelkamer op de kinderafdeling in Bergen op Zoom waan je je in een heuse onderwaterwereld, compleet met waterdieren zoals vissen, orka’s en schildpadden. Bezoekt een kind de behandelkamer van het laboratorium in Roosendaal of Bergen op Zoom, dan zit het letterlijk tussen de giraffen en olifanten in de savanne. “Met een UV-lampje kunnen kinderen zelfs nog meer dieren ontdekken”, aldus Nicky Smeulers, anesthesioloog en initiatiefnemer van team SPARKLE.

“We proberen rust te creëren, ook voor de ouders.”

In het laboratorium van Bergen op Zoom is een speciale babykamer met strandthema. Door middel van een videopaneel in het plafond kunnen baby’s kleuren en figuren zien die passen bij hun leeftijd en ontwikkeling. “Zo proberen we rust te creëren. Niet alleen voor de baby, maar ook voor de ouders. Ook voor hen is het een spannend moment”, geeft Marijke aan. “Daarnaast hebben we vier verrijdbare projectors. Hiermee kunnen we ook andere ziekenhuiskamers omtoveren tot bijvoorbeeld een dierentuin, aquarium of de Efteling.”

Licht in alle kleuren van de regenboog en een toverdiploma

Kinderen kunnen met een echte toverstaf het licht van de kinder-OK en behandelkamer op de kinderafdeling veranderen in hun lievelingskleur. “Als kinderen hiervoor nog te klein zijn, helpen we ze stiekem een handje met de afstandsbediening. We maken er een leuk moment van, hierna krijgen ze hun toverdiploma”, aldus Marijke.
Ook in de uitslaapkamer wordt gebruik gemaakt van licht. Het kind mag voor de operatie aangeven welke kleur het op de lichtschermen boven het bed wil zien als de ingreep klaar is. Als het kind wakker wordt en de zelfgekozen kleur ziet, weet het meteen dat de operatie afgelopen is”, vertelt Nicky.

Je eigen kleurplaat tot leven brengen

Kinderen krijgen bij de pre-operatieve screening een kleurplaat van een vis of schildpad mee naar huis. Deze kunnen ze inkleuren en meenemen naar het ziekenhuis. “Net voor ze naar de operatiekamer gebracht worden, scannen we hun kleurplaat in met een speciale scanner. Als de deuren van de operatiekamer opengaan, zien zij hun eigen dier zwemmen samen met de dieren van andere kinderen die die dag zijn geopereerd”, zegt Nicky. “Dat is toch super.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten