De provincie Noord-Brabant is voor de derde keer op rij uitgeroepen tot ‘duurzaamste publieke opdrachtgever’ in Nederland. De Noord-Brabantse gemeente Meierijstad is in de Top 25 de grootste stijger en klom van de 37e naar de vierde plaats. De gemeente Eindhoven kwam vorig jaar wat punten te kort om de Top 25 te halen, maar scoort ditmaal een robuuste achtste plaats.
Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, is met ongeveer 4800 aangesloten bouwbedrijven de grootste ondernemersorganisatie in de bouw. De totale bouwsector is goed voor zo’n 9% van het bruto binnenlands product en voor een productie van ruim 70 miljard euro per jaar. De organisatie heeft voor de derde keer de 25 publieke opdrachtgevers in de bouw en infra, die duurzaamheid in aanbestedingen serieus meenemen, in de Top 25 gekozen en daarmee in de publieke kijker gezet.
Voor Bouwend Nederland moeten bedrijven zich met duurzaamheid kunnen onderscheiden in de markt. Bij 62,8% van alle openbare aanbestedingen speelt duurzaamheid tot nu toe geen enkele rol in de gunning. Om de duurzaamheidsambities in de bebouwde omgeving te halen zijn forse transities en investeringen noodzakelijk. Als duurzaamheid in aanbestedingen niet serieus meegenomen wordt is Nederland in 2050 niet energieneutraal, circulair en klimaatbestendig, waarschuwt Bouwend Nederland.
1000 Aanbestedingen tegen het licht gehouden
Samensteller Jos van Alphen, adviseur Aanbestedingen bij het Aanbestedingsinstituut en Bouwend Nederland, selecteerde voor de Top 25 van 2021 de publieke opdrachtgevers die in 2019 en 2020 minimaal zeven aanbestedingen hebben uitgevoerd. Het aantal van zeven wordt gehanteerd om een representatief beeld te verkrijgen. Van de negentig overgebleven opdrachtgevers hield de samensteller zo’n 1000 openbare aanbestedingen tegen het licht.
De provincie Noord-Brabant eindigt niet alleen voor de derde keer op nummer één, maar slaagde er ook nog eens in om haar gemiddelde score opnieuw te verbeteren, benadrukt Van Alphen. “Bij alle tien de uitgevoerde projecten speelde duurzaamheid een belangrijke rol. Maar liefst zeven daarvan behaalden de hoogste score. De provincie blijft de markt uitdagen en kansen geven om zich met duurzaamheid te onderscheiden.”
De laagste CO2-footprint
Het provinciebestuur van Noord-Brabant heeft een aantal jaren geleden besloten duurzaamheid structureel en uniform mee te nemen in aanbestedingen. De provincie gunt voor een belangrijk deel op kwaliteit waarin duurzaamheid voor 50% meetelt. Hierbij wordt onder meer gekeken naar de laagste CO2-footprint. Ook worden innovatieve oplossingen gestimuleerd en krijgen aannemers veel vrijheid. Bij de meeste contracten geeft de provincie aan welke functies of prestaties worden verwacht en werkt de aannemer zelf het ontwerp uit.
Brabantse infrastructuur sneller verduurzamen
Ondanks de drie titels op rij zit de provincie niet stil. Er wordt hard gewerkt om de ambities voor duurzaamheid verder te concretiseren. Naast ambities op circulariteit, CO2-reductie en energie wordt bekeken hoe een bijdrage geleverd kan worden aan biodiversiteit en hoe veerkrachtig om te gaan met de effecten van klimaatverandering (droogte, hitte en wateroverlast).
Daarnaast wordt het aanbestedings- en uitvoeringsbeleid voor duurzaamheid en innovatie geëvalueerd. Hiervoor gaat de provincie naast een interne evaluatie ook in gesprek met externe partners zoals aannemers en ingenieursbureaus om van deze partijen te leren. Ook wordt in Brabant kennis uitgewisseld over verduurzaming in het samenwerkingsverband INDUSA. Daarin werken de provincie, Bouwend Nederland en de Brabantse steden samen om de Brabantse infrastructuur sneller te verduurzamen.