Kan compost van een biologisch afbreekbare sneaker nuttig worden in de landbouw?
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Ortessa

Ortessa, een groep afvalbedrijven in Nederland en België met de hoofdvestiging in Eindhoven, is bezig met het composteren van een biologisch afbreekbare sneakersportschoen van het Duitse wereldmerk Puma. De schoen wordt gemaakt van biologisch gelooid suèdeleer, afbreekbare plastics en hennepvezels. Doel is om te bepalen of compost kan worden geproduceerd voor gebruik in de landbouw.

Sportbedrijf Puma heeft een experimentele versie van de sneaker SUEDE ontwikkeld om deze te testen en biologisch afbreekbaar te maken. Hiermee wil de onderneming voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame producten voor een betere toekomst.

Over de samenwerking met Ortessa zegt het Duitse bedrijf: “We zijn verheugd om samen te werken met de experts van Ortessa, die onze passie delen bij het ontwikkelen van proactieve en pragmatische oplossingen voor het afvalprobleem van de industrie. Hun expertise is van fundamenteel belang om ons te helpen meer te weten te komen over het hiernamaals van de RE: SUEDE, zodat we verder kunnen gaan met onze verkenning van circulariteit. “

Rob Meulendijks, CEO van Ortessa: “Als familiebedrijf in de afvalindustrie zijn we trots op het creëren van verrassende innovaties en frisse concepten om echte afvalproblemen op een andere en open manier aan te pakken. We kunnen allemaal nog veel meer doen om afvalbeheer aan te pakken, maar die uitdaging alleen aangaan kan voor elk merk een moeilijke taak zijn. We zijn verheugd om samen te werken met Puma aan dit speciale project. Daarbij kunnen we onze diepgaande kennis en inzichten over afval toepassen en beproefde en gecontroleerde methoden gebruiken. Om zodoende de biologische afbreekbaarheid van de toekomstige Suede van de volgende generatie te beoordelen.”

Internetplatform “Open over afval.”

De Brabantse afvalverwerker lanceerde kortgeleden een internetplatform: openoverafval.nu. Het roept bedrijven en instellingen op om de ‘open over afval’ belofte te ondertekenen. Negentien partijen – waaronder PSV, CSU en Volvo Trucks – hebben zich al aangesloten.
Maak dilemma’s over lastig te recyclen afval bespreekbaar, is de boodschap van Ortessa. Het noemt openheid ‘de sleutel’ tot het realiseren van grootschalige oplossingen voor de almaar groeiende afvalberg en daarmee een duurzamere wereld.
De Ortessa-directeur noemt de afvalwereld ‘complex en ondoorzichtig’. De afvalgroep wil met het internetplatform een beweging op gang brengen om dat te doorbreken. Na de lancering van het platform gaat het branchegenoten uitnodigen om zich aan te sluiten.
Op het platform worden verhalen over dilemma’s en successen van deelnemers gepubliceerd. Het streven is om in de komende jaren met zeker 150 grote en kleine organisaties samen toe te werken naar nieuwe oplossingen.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten