Automatische zuurstoftoediening voor vroeggeboren baby’s zorgt voor minder verstoringen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Engin Akyirt Pixabay

Het Máxima Medisch Centrum (Maxima MC) in Veldhoven (NB) heeft voor het eerst in Nederland twee technieken van zuurstoftoediening aan baby’s gecombineerd waarbij de baby zelf ademt. De baby wordt daarbij ondersteund door een beademingsmachine en krijgt tegelijkertijd met behulp van speciaal hiervoor ontwikkelde software automatisch zuurstof toegediend. Hierdoor krijgt de baby met minimale belasting en grote precisie vaker de juiste hoeveelheid zuurstof automatisch toegediend. Deze methodiek zorgt voor minder verstoringen, zodat de vroeggeboren baby zich in alle rust kan ontwikkelen.

Te vroeg geboren baby’s zijn bijzondere kwetsbare patiënten die unieke zorg nodig hebben. Sommige baby’s worden geboren bij 24 weken, wegen slechts 500 gram en hebben ernstig onderontwikkelde organen. Deze baby’s liggen een aantal weken of zelfs maanden in een couveuse op speciale Neonatale Intensive Care afdelingen (NICU’s). In de couveuses worden de onvoldoende ontwikkelde longen van de baby’s ondersteund met beademingsmachines en wordt de ademhaling, samen met andere vitale functies, constant gemonitord zodat artsen tijdig gealarmeerd kunnen worden in geval van nood.
Het uiterst precies toedienen van zuurstof bij vroeggeboren baby’s, die zijn opgenomen op een Neonatale Intensive Care Unit (NICU), is een zaak van levensbelang. Zowel te weinig als te veel zuurstof is schadelijk voor de pasgeborene. Het toedienen van de juiste hoeveelheid zuurstof gaat gepaard met alarmen en acute handelingen die extra prikkels geven aan zeer kwetsbare patiëntjes.

Vooruitgang door technologie

Moderne NICU’s hebben de afgelopen jaren enorme technologische vooruitgang geboekt. Toch kan er nog steeds winst worden behaald op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en comfort, vond neonatoloog-kinderarts Koen Dijkman van het Maxima MC. Daarom startte hij een onderzoek naar de combinatie van twee niet-invasieve technieken voor zuurstoftoediening bij vroeggeborenen: high flow-ademhalingsondersteuning in combinatie met automatische zuurstoftoediening met speciaal hiervoor ontwikkelde software. “Deze combinatie zorgt voor een preciezere, zuurstoftoediening op elk benodigd moment, terwijl de ademhalingsondersteuning voor de baby veel minder belastend is. En dit gebeurt grotendeels automatisch. Hierdoor hoeven pasgeborenen vanaf nu minder te worden gestoord, wat zorgt voor meer rust en minder onnodige prikkels”, vertelt Dijkman. Hij beschouwt het als een belangrijke ontwikkeling voor Máxima MC om een zo rustig mogelijke omgeving te creëren, die noodzakelijk is voor de optimale zorg voor ernstig zieke pasgeborenen en hun ouders.

Minder alarmmeldingen

Tot nu toe werd het aanpassen van de zuurstoftoediening in het Maxima MC handmatig gedaan door medisch personeel. Dit zorgt voor het afgaan van vele alarmen waarbij soms direct gehandeld dient te worden. “In de praktijk is het onmogelijk om bij het afgaan van een alarm direct de zuurstoftoediening aan te passen. Het lopen naar de juiste kamer kost tijd en bij meerdere alarmen tegelijkertijd kan een verpleegkundige simpelweg niet op twee plekken tegelijk aanwezig zijn om direct te handelen”, licht Dijkman toe. Door zijn onderzoek kan vanaf nu op de NICU van Máxima MC de zuurstoftoediening grotendeels automatisch verlopen, uiteraard altijd onder medisch toezicht. Voor de verpleegkundigen verlaagt dit het aantal alarmmeldingen. Zij kunnen dan betere prioriteit geven.

Verwachting voor de toekomst

Volgens Dijkman toont zijn onderzoek aan hoe door de combinatie van technieken en gebruik van ondersteunende software de zorg op NICU’s nog verder kan worden geoptimaliseerd op gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en comfort. Dit biedt volgens hem nieuwe mogelijkheden en deze worden in een inmiddels lopend vervolgonderzoek in samenwerking met het Rotterdamse Erasmus MC verder onderzocht. De verwachting is dat toekomstige technieken het mogelijk gaan maken meer zorg te automatiseren met minder belasting voor de pasgeborene.

Het onderzoek is door kinderarts Dijkman uitgevoerd in het Maxima MC bij 27 kinderen. Aansluitend op dit pionierswerk volgt nu er een nieuw onderzoek waar ziekenhuizen uit heel Europa aan mee doen. 
Het onderzoek van Dijkman en zijn collega’s is gepubliceerd in het toonaangevende Britse kindergeneeskundige tijdschrift ‘Archives of Diseases in Childhood. Fetal and Neonatal edition.’

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten