De echo van Cor – Geef mij ook maar zo’n app tegen stress
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Deze week een heleboel mooie onderwerpen in de wekelijkse Nieuwsbrief. Volgens traditie beginnen we met de cartoon: die geeft precies weer wat wij als “brainstormteam” van ‘GoedNieuws’ ook vinden en daarom ook doorgeven! Regelmatig goed nieuws lezen, daar knap je van op, het is verfrissend voor de geest naast al dat dagelijkse vervelende en slechte nieuws …

Het eerste fantastische nieuws is dat immuuntherapie bij eierstokkanker een stapje dichterbij is dankzij de KU Leuven. Een nieuwe test, ontwikkeld door professor Garg, gaat helpen bij deze vorm van kanker. Hopelijk volgt snel resultaat.

Verder uit de medische hoek: een app die kinderen spelenderwijs voorbereid op de MRI- scanner. Dus veel minder stress. Geef mij ook maar zo’n app (voor mijn bezoek aan de hartspecialist). Een goede voorbereiding is het halve werk en dat geldt voor veel mensen, denk ik.

Dan ook in Leuven (UZ) een nieuwe fotonen tellende CT-scanner. Nog scherper beeld met minder straling. Dat noem ik nog eens vooruitgang, dat noem ik dan Goed Nieuws!

O ja, vergeten, nog een app: OpenTeleRehab (wat een naam). Meer revalidatiediensten na ontslag uit het ziekenhuis. Ontslag uit het ziekenhuis gaat steeds sneller en dan lijkt me deze app wel handig om thuis beter te herstellen. Prima vinding, denk ik.

Dan als laatste uit de gezondheidsrubriek: een beter milieu heeft als bonus een betere gezondheid als gevolg van minder broeikasgassen en minder fijnstof en luchtvervuiling. Dus schiet op met de milieu-inspanningen, nondeju! Sorry.

Dan nieuws uit mijn eigen Helmond en wel met de slogan Héél Helmond Sport.’ De voetbalclub Helmond Sport wil zo haar betrokkenheid vergroten met de bewoners van Helmond e.o.. Mooi toch. En de club geeft gratis entreekaarten aan jongeren van 14 tot 17 wier ouders die toegangsbewijzen niet kunnen betalen! Dat noem ik nog eens betrokkenheid. Als de spelers van Helmond Sport (waaronder 11 Vlamingen!) nu ook nog wat vaker winnen, is iedereen tevreden.

Meer binnenlands nieuws: DAF Trucks heeft een schoon alternatief voor diesel. Samen met TNO heeft men een prototype van een motor ontwikkeld op waterstof. Dit lijkt me – als leek – uiteindelijk een betere oplossing dan accu’s. Dus gas erop met dat prototype en inbouwen die motoren, zo snel mogelijk. Gebruik daarvoor maar de corona-aanpak voor vaccins, want dat ging gelukkig razend snel.

Een ander vervoermiddel is het vliegtuig. Daarmee kan men voortaan ook op synthetische brandstof vliegen. Brandstof uit water in combinatie met CO2 uit de atmosfeer. Lijkt me prima. Nu nog samenwerken met DAF en kijken wat het beste is voor alles en iedereen om nog sneller stappen te zetten voor verbetering van het milieu. Het is hoog tijd!  En samenwerken levert altijd meer op!

Wat voor het milieu in ieder geval ook helpt is het ‘bio based’ woningconcept.  Beton, baksteen en staal vervangen door hout en hennep. Materiaal is allemaal te hergebruiken en is ook nog eens goed voor de opslag van CO2. Hoe fijn is dat. Zo’n woning wil ik wel eens bekijken.

Door alle ontwikkelingen blijkt de wereld op het gebied van klimaat al verder te zijn dan je zou denken – of had kunnen voorspellen, volgens Myles Allen (hoogleraar Geosysteemwetenschappen (mooi scrabbelwoord) te Oxford, al lijkt het soms anders. Ben benieuwd welke wetenschapper over 20 jaar gelijk blijkt te hebben …of staan we dan echt onder water?
Overigens, wij van de redactie van ‘Goed Nieuws’ zeiden onlangs op onze workshop ook tegen elkaar: ‘De wereld is beter dan we denken!’ Met de publicatie van talrijke ‘Goed Nieuws’-artikelen op onze site laten we dat elke dag zien.

14 melkveehouders in de Loonse en Drunense duinen doen in ieder geval hun best. Ze hebben de Agrifoodpluim gekregen van de Provincie Noord-Brabant door een beter verdienmodel te maken voor hun bedrijf. Ze maken voortaan zelf kaas waardoor de melk uiteindelijk meer oplevert en de koeien het ook nog eens beter hebben (ze komen meer buiten). Goed idee, als de kaas ook lekker is hebben we er allemaal wat aan. Die zou ik wel eens willen proeven.

Dan nog wat ‘losse flodders’, maar zeker de laatste is erg belangrijk!
Als eerste: in Afrika komt meer en meer internet van onderuit. Door zelf in te staan voor een goede infrastructuur is men niet alleen beter bereikbaar, maar ook beter beschermd tegen privacy-inbreuken. Zelfredzaam is super, onafhankelijkheid in dit geval ook. Dus prima geregeld.

Dan onze Lieke in India. Ze moet helaas India verlaten (haar visum verloopt) en haar vriend moet blijven. Dat is niet fijn voor ze ..Hopelijk kan ze snel weer terugkeren naar haar eigen huisje daar om samen hun project voort te zetten. Suc7 (is meer dan succes).

Tot slot , Breda was afgelopen donderdag de plek waar Orange The World van start is gegaan. De campagne die 2 weken duurt vestigt de aandacht op het aanhoudende probleem van geweld tegen vrouwen en meisjes. Dit kan niet vaak genoeg gebeuren!!!! Dus (beste) mensen, een indringende oproep: HOU ERMEE OP!!! Mijn moeder zei altijd: ‘wat gij niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet’. En zo is ‘t.

Tot volgende week.
Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten