Groenmuur vermindert warmteverlies met een derde
bron: IPS - Afbeelding van Pexels via Pixabay

Een buitenmuur bedekken met groen kan het warmteverlies met maar liefst 30 procent verminderen. Dat blijkt uit Brits onderzoek.

Groenmuren zijn in opmars, omdat ze de biodiversiteit in de stad een duwtje kunnen geven en bovendien koelte bieden op hete zomerdagen. Maar een Britse studie heeft nog een voordeel ontdekt: een groenmuur vermindert ook het warmteverlies. 

Onderzoekers aan de Universiteit van Plymouth maten het warmteverlies op twee delen van dezelfde muur op hun campus. Een van de twee delen was voorzien van een “levende façade”: een groenmuur van vilten zakjes gevuld met aarde en planten.

Na vijf weken metingen werd duidelijk dat de groenmuur zoals verwacht voor een stabieler binnenklimaat zorgde. Maar de wetenschappers waren meer verrast door het feit dat hij ook 31,4 procent minder hitte verloor dan de gewone bakstenen muur.

Dat kan belangrijke implicaties hebben voor oudere gebouwen die vaak ondermaats geïsoleerd zijn, zeggen de onderzoekers. In Engeland is 57 procent van de gebouwen van voor 1964, en groenmuren kunnen een oplossing zijn om het warmteverlies er te verminderen. Om de klimaatdoelstellingen te bereiken, maar ook om armoede door de stijgende energieprijzen te vermijden.

Win-win

Volgens Thomas Murphy, een van de auteurs, komen daar bovenop nog de andere voordelen van een groenmuur, zoals biodiversiteit, schonere lucht en lawaaireductie

“Met een groeiende stadsbevolking is groene infrastructuur een potentiële, op de natuur gebaseerde oplossing”, zegt hij. “Zo kunnen we ons tegelijk wapenen tegen de klimaatverandering, luchtvervuiling en verlies van biodiversiteit.”

Groenmuren zijn goed voor gezondheid en welzijn, zegt hij. “En uit ons onderzoek blijkt nu ook dat ze aanzienlijke energiebesparingen kunnen opleveren en zo de klimaatafdruk van onze gebouwen kunnen doen krimpen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten