Studenten ‘vieren het leven’ met ouderen
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Wenny H.F. van der Heyden

Studenten van het Eindhovens Studenten Corps assisteren activiteitenbegeleiders in verpleeg- en verzorgingshuizen bij het koken samen met ouderen. De studenten zijn aangesloten bij ‘Oma’s Soep’, een landelijk initiatief dat ooit begon in Amsterdam en inmiddels in negen studentensteden actief is. De soep is vooral een middel om met ouderen in contact te komen. Elke vrijdagmiddag koken de studenten op een andere locatie. De ene keer in een verpleeghuis, een andere keer in een buurthuis. Daarna brengen ze de soep naar ouderen die zich voor de soep hebben aangemeld.

Samen met ouderen bepalen de studenten wat voor soepje er gemaakt zal worden. Ouderen en vrijwilligers gaan gezellig samen snijden en maken een praatje met elkaar. Vaak wordt er een spelletje gedaan, terwijl de soep aan het gaarkoken is. De kookmiddag eindigt met een vrolijke Oma’s Soep lunch, waarbij de ouderen en jongeren kunnen genieten van hun eigen kookkunsten. De kookdagen brengen veel gezelligheid waar de ouderen veel plezier aan beleven. Daarnaast vinden ze het contact met jongeren waardevol, leuk en bevorderen zowel de kookdagen als de soepen de gezondheid van de ouderen. Het zorgt voor zingeving en vooral veel plezier.

De helft van de winst is bestemd voor sociale activiteiten

De organisatie ‘Oma’s Soep’ bestaat uit een Besloten Vennootschap (BV) en een landelijk opererende Stichting. De BV produceert en verkoopt de soepen en stamppotten en de Stichting organiseert de sociale activiteiten voor de ouderen. De BV en de Stichting zijn met elkaar verbonden, want de mogelijke winst die de BV maakt wordt gebruikt om de sociale activiteiten van de Stichting te financieren. Statutair is bepaald dat de BV minstens 50% van de jaarwinst afdraagt aan de Stichting. 
Oma’s Soep is Nederlands’ bekendste merk voor lekkere, verse soepen en maaltijden naar recept van oma, zegt de organisatie over zichzelf. “Door onze opbrengsten in te zetten voor sociale impact, is Oma’s Soep de grootste eenzaamheidsbestrijder en vieren wij het leven met alle ouderen in Nederland.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten