Voormalig schoolconciërge zet op speelse wijze kinderen vol in hun kracht
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Stichting Meneer Rick

Rick de Wit is door het gemeentebestuur van Eindhoven beloond met de Rabo Publieksprijs ter waarde van 7500 euro, omdat hij basisschoolkinderen van allerlei komaf met inspirerende en uitdagende naschoolse activiteiten in aanraking laat komen met kunst en cultuur. Wie is Rick de Wit?

Rick de Wit begon eind 2015 als piepjonge en overenthousiaste conciërge op een basisschool in een uitdagende krachtwijk in Eindhoven. Dat wil zeggen: een wijk waarin veel mensen met een migrantenachtergrond wonen, met een kleinere portemonnee en de nodige éénouder-gezinnen. Na schooltijd was er voor een groot deel van die kinderen weinig te doen en dat resulteerde in vooral gamen, TV-kijken, rondhangen en soms helaas ook erger. Niet de beste en niet de leukste manier om van start te gaan in je leven en evenmin om kansen te krijgen of te kunnen pakken.

Activiteiten met een hoge ‘wow-factor’

Om die redenen begon Rick naast zijn werkzaamheden als conciërge al snel met het organiseren van naschoolse activiteiten op school. Alleen niet met gewoon bezig zijn, maar vooral door het organiseren van activiteiten met een hoge ‘wow-factor’. Verrassende, spannende, rare en bijzondere dingen, die superleuk zijn, zodat ieder kind graag wil meedoen. Hij laat de kinderen vooral ook op een heel andere manier bezig zijn. Hij ontwikkelt programma’s waarin op speelse wijze de ontwikkeling van het kind centraal staat. Hij zet de kinderen vol in hun kracht, met respect en oprechte belangstelling voor elkaar en voor wat hun diversiteit en omgeving te bieden heeft. Kortom: voor, door en met elkaar.
Bij Rick kan ieder kind zichzelf zijn. Door middel van de activiteiten verbreden de kinderen hun horizon, creëren zij hun eigen geluk, leren ze respectvol met elkaar omgaan en bouwen ze aan hun zelfvertrouwen. “Dat doen we samen”, zegt Rick, “iets dat zo ontzettend belangrijk is in de actiewijken waar de programma’s zich op richten.”

De activiteiten brengen ook de ouders bij elkaar

Het ging snel met Rick toen hij in het schooljaar 2019-2020 van het schoolbestuur de ruimte kreeg meer tijd te besteden aan de ontwikkeling van buitenschoolse activiteitenprogramma’s en kwamen zijn conciërgetaken te vervallen.
Zelf zegt hij erover: “Het is allemaal behoorlijk uit de hand gelopen. Steeds meer kinderen deden mee, het aantal dagen waarop de programma’s gedraaid werden nam toe, evenals het aantal scholen. Verder en heel mooi: de ouders zijn enorm enthousiast en het brengt ook hén bij elkaar.”
Deze ontwikkeling betekende ook meer vrijwilligers die helpen, grote aantallen stagiaires van het Summa College, partners die bewegen, sport, techniek, cultuur, dans en muziek injecteren in de programma’s en donateurs en sponsoren. Dit allemaal om naast een bescheiden bijdrage per kind de begroting te sluiten en dingen te kunnen doen die voor deze groep op voorhand buiten bereik waren. “Overigens”, licht Rick toe: “Als er geen geld is voor de ouderbijdrage dan kan daarin door de Stichting Leergeld worden voorzien, dus echt iedereen kan meedoen.”

Erkend leerbedrijf

Het succes van Rick resulteerde in 2020 in de oprichting van de ‘Stichting Meneer Rick’, waarin zijn activiteiten zijn ondergebracht en worden voortgezet, voorzien van een stevig bestuur dat de vinger aan de pols houdt. De organisatorische, administratieve en financiële ondersteuning is inmiddels goed belegd bij Stichting Support, die non-profit organisaties in het Eindhovense daarin voorziet. Tenslotte heeft de Stichting de fiscale ANBI-status verworven, waardoor giften fiscaal aftrekbaar zijn voor de gever en onbelast bij de ontvanger. Daarnaast is ‘Meneer Rick’ een door de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven erkend Leerbedrijf geworden, zodat de begeleiding van stagiaires aan de hoogste normen voldoet en aan hun formele opleidingseisen wordt voldaan.

Waar houdt het onder schooltijd op?

Samen met leidinggevenden, leerkrachten en eventueel ouders gaat Rick in gesprek om te kijken op welke manier er aangehaakt kan worden op de lessen in de klas. Waar houdt het onder schooltijd op vanwege tijdgebrek, het ontbreken van bepaalde expertise of materialen? Denk hierbij aan het opzetten van een moestuin, het onderhouden ervan samen met de kinderen, het koken vanuit de moestuin, technieklessen, proefjes, dans en nog veel meer.

Een naschools activiteitenprogramma van ‘Meneer Rick’ bestaat uit een activiteit van 1 tot 1,5 uur, direct aansluitend op de reguliere schooltijd. Zo’n programma vindt steeds plaats tussen twee vakanties en beslaat 6 of 7 weken, 30 weken in totaal. Bijna alle activiteiten vinden op school plaats. Sommige programma’s zoals “Wereld vergroten” vinden ook buiten school plaats.
De begeleiding van de activiteiten is in handen van meer personen. Naast stagiaires, vrijwilligers, medewerkers van de Buitenschoolse Opvang en andere professionals is Rick zelf regelmatig op school en bij de activiteiten aanwezig.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten