Stad zonder drempels
bron: Stad Mechelen

Stad zonder drempels is een project van WeTravel2 en Stad Mechelen en biedt citytrips aan voor mensen met een beperking. Zij gaan met hun familie, vrienden of partner op een toegankelijke en aangepaste pakketreis naar Mechelen. Mechelen engageert zich als pilootproject maar hoopt uiteraard op uitbreiding naar andere steden.

“Het is een vruchtbare samenwerking geweest tussen WeTravel2, Stad Mechelen en de lokale horeca om toegankelijke bezoekerspakketten en verblijfsarrangementen uit te werken”, zegt Björn Siffer, schepen van toerisme. “We mogen er trots op zijn dat onze stad als piloot aantreedt. We willen als voorbeeld dienen voor de uitrol van het toeristisch concept ‘stad zonder drempels’ naar andere Vlaamse, Belgische en Nederlandse steden. Het toeristisch belang van dit pilootproject mag niet onderschat worden.”

Stad zonder drempels voorziet een aangepast en toegankelijk programma, waarin de reiziger deels zelf kan invullen. Zo neemt de citytrip hen niet enkel naar toeristische trekpleisters, maar nemen ze ook deel aan leuke initiatieven zoals kookworkshops en kennismaking met lokale ambachten. Het aanbod bevat verblijfsarrangementen van 3 dagen/2 nachten of 4 dagen/3 nachten. Dit alles in samenwerking met de stad, toeristische ondernemers en horeca.

“Onze Sint-Romboutstoren en Museum Hof ban Busleyden zijn partners in dit project. We bieden ook al een Dementievriendelijke Wandeling en een Toegankelijke Erfgoedwandeling aan. Ook de website van Visit Mechelen bevat veel informatie over de toegankelijkheid van onze toeristische attracties”, vult schepen Siffer aan.

Kompaan

De citytrip is toegankelijk voor mensen met een fysieke beperking maar alleen is ook maar alleen. Dus worden ze vergezeld door hun partner, familie of vrienden. Mensen zonder medereizigers kunnen beroep doen op een vrijwilliger van vzw Kompaan. Bezoekers met een fysieke beperking die niet over eigen begeleiding (partner, familie, vrienden) beschikken kunnen beroep doen op een vrijwilliger van vzw Kompaan. Op aangeven van de noden van de persoon met een beperking gaat de vrijwilliger mee op pad.

“Mechelen maakt er hard werk van om een toegankelijke stad te zijn. Zo zijn we ook pilootstad in een samenwerking met Inter Vlaanderen rond structurele en integrale toegankelijkheid”, zegt schepen van diversiteit, gelijke kansen en toegankelijkheid Gabriella De Francesco. “We geloven 100% dat dit project gaat opstijgen. Want mensen met een fysieke beperking hebben evenveel nood en recht aan vakantie. Daarom dat we ons met twee schouders onder het project zetten, zodat het snel kan uitbreiden naar andere steden.”

Een tijdelijke of permanente fysieke beperking is geen belemmering om te reizen. Dat is het credo van WeTravel2, dat een aanbod biedt met fun, comfort en maatwerk als pijlers. Als initiatiefnemer is Kristof Steegmans ook ervaringsdeskundige. Zelf verwoed reiziger kan hij zich door een duikongeluk enkel nog verplaatsen in een rolstoel. Dat verhinderde hem niet te blijven reizen en zo een toegankelijk reisaanbod samen te stellen.

“Reizen en daguitstappen voor personen met een beperking vereist steeds individueel maatwerk”, stelt Kristof. “Een citytrip kan als het ware ‘à la carte’ samengesteld worden, wat er net kan en op welke manier we dit invullen hangt af van de persoonlijke mogelijkheden en wensen.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten