De echo van Cor – Wat we doen, doen we met z’n allen!
Reacties op mijn column/echo zijn steeds welkom op info@goednieuws.be

Cor van Rijsingen schrijft op ons verzoek elke week een kritische, maar vooral ook humoristische nabeschouwing over de artikelen die in onze wekelijkse Nieuwsbrief zijn verschenen. Hij houdt ons op deze manier een spiegel voor. Cor houdt van reflectie en dialoog. Een goede representant van onze lezers. Daarom denken wij dat u zijn relativerende columns lezenswaard zult vinden.

Wat we doen, doen we met z’n allen!

Weer een weekje verder. Helaas wel weer in een beperkte lockdown. Maar gelukkig hebben we Goed Nieuws.

Weer een mooie cartoon. In de tijd dat Isala, de eerste vrouwelijke arts, leefde (1842-1916) was een ontbloot mannenachterwerk natuurlijk een spectaculair beeld….

Dan de Groenmuur. Een (buiten)muur bedekken met groen kan het warmteverlies met maar liefst 30% verminderen, zo blijkt uit Brits onderzoek. En uiteraard brengt het ook verkoeling in de zomer. Dus het hele jaar door een beter binnenklimaat. Goed idee, zeker voor slecht geïsoleerde huizen, waarbij ook schonere lucht, biodiversiteit en lawaaireductie bijkomende voordelen zijn. Mooi toch.

Volgende onderwerp: soep en nog wel Oma’s Soep! Ik ben echt een soepliefhebber en in combinatie met dit studentenproject ben ik zeker fan! Studenten (in 9 steden al inmiddels) koken samen met ouderen Oma’s soep: samen koken, kletsen en opeten, fantastisch! Keileuk initiatief dat op veel meer plaatsen opgezet mag worden van mij.

Wie ook moeten eten zijn vissen. En speciaal voor viskwekerijen is er nu visvoer gemaakt met behulp van broeikasgas methaan. Goed Nieuws voor het klimaat en voor de kwekerijen, want het voer is op termijn goedkoper dan de klassieke voeders. Ik ben een klein beetje thuis in de viskweek, maar het grootste probleem zijn de supermarkten. Duurzaam gekweekte vis (in bassins op het land met waterzuivering) moet meer aandacht krijgen dan de andere vissoorten. Iets duurder is de duurzaam gekweekte vis, maar op termijn gaat het echt niet meer anders, want de zeeën houden dit vistempo niet bij! Dus, zoals het oude Brabantse spreekwoord zegt: ‘Beter 1 vis gevangen zonder hengel dan een lege zee.’

Meer duurzaamheid op Brussels Airport. Ze zetten alles op alles om de uitstoot te verminderen. Een eigen menginstallatie voor biobrandstof, elektrisch grondafhandelingsmateriaal en het proefdraaien van motoren wordt stiller. Klinkt goed, maar lieve mensen, vlieg zo min mogelijk a.u.b.! Pak de trein, blijf vaker in eigen land en geniet van je eigen omgeving met de elektrische fiets, dat helpt veel meer volgens mij.

Ook Nigeria is goed op weg naar duurzaamheid. In 2060 (is dat nog op tijd?) moet de uitstoot nul zijn. Dit terwijl er veel olieproductie is. Ambitieus plan. Niets doen is geen optie, maar alle landen samen moeten meer doen zonder loze beloftes. Een Houts spreekwoord zegt: ‘wat we doen, doen we met z’n allen!’ En zo is ‘t maar net!

Dan de provincie Noord-Brabant. Voor de derde keer op rij uitgeroepen tot de duurzaamste publieke opdrachtgever van Nederland. Topprestatie! Laat die Brabanders maar los ….

Meierijstad van plek 37 naar 4 (wonen vrienden van me), dus daar zijn ze helemaal goed bezig. Ben benieuwd waar Helmond staat. Wie laat het me weten?

Ook duurzaam (??) een biologisch afbreekbare sneaker waar compost van gemaakt kan worden dat dan weer ten goede komt van de landbouw. Dit alles wordt nu onderzocht door Ortessa (een groep afvalbedrijven met de hoofdvestiging in Eindhoven). Persoonlijk klinkt het mij niet lekker in de oren: spinazie die gegroeid is op sneakers waar zweetvoeten in gezeten hebben, maar alles went behalve ‘ne vent!

Verder met medisch goed nieuws:
nieuwe immuuntherapie tegen huidkanker. Het eigen immuunsysteem wordt versterkt om kankercellen aan te vallen. Geweldig nieuws uit Leuven en weer een stapje vooruit in de strijd tegen die vreselijke ziekte. Zou zo’n therapie ook kunnen worden ontwikkeld tegen Covid, vraag ik me af. Zou ook een mooie oplossing zijn.

Ook in Australië zijn ze druk bezig met kankeronderzoek. Een plant waarvan de Aboriginals al wisten dat er een geneeskrachtige werking vanuit ging, wordt nu onderzocht op de mogelijkheid om kankercellen af te remmen waardoor ze zich beter kunnen verdedigen tegen chemotherapie. Planten en geneeskrachtige werking: daar word ik wel heel erg blij van!

Verder deze week: er is bijna een medicijn tegen leverontstekingen! Dit als gevolg van bijvoorbeeld diabetes of obesitas waar 1 op de 40 mensen last van heeft. Zou mooi zijn als dit echt gaat helpen. Want dan hebben we weer een probleem minder (als we dan maar niet te veel andere erbij krijgen (ik vrees het ergste).

Voor de jonge kinderen heeft het Bravis ziekenhuis (dat komt vaak voorbij, topziekenhuis volgens mij) een toverdiploma ontwikkeld. Dankzij Stichting Tinkerbel kunnen kinderen met een toverstaf de kleur van hun kamers veranderen en bij binnenkomst van de operatiekamer zien ze hun eigen gekleurde vis of schildpad. Dat is nog eens oog voor je klant hebben (en zeker de kleintjes). Geweldig idee, dat zouden meer mensen moeten doen! En dat oog geldt voor alles en iedereen: heb oog voor een ander!!

En voor de allerkleinsten is er ook Goed Nieuws, namelijk automatische zuurstoftoediening aan baby’s in een couveuse. In het Maxima MC wordt deze techniek voor het eerst toegepast in combinatie met zelf ademen. Op deze manier krijgt de pasgeborene de juiste behandeling met zo min mogelijk verstoringen om zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Goed geregeld, Maxima!

Tot slot voor deze week: Lieke in India en haar Confetti Explosie. Nu ze weer in Nederland is wordt ze geconfronteerd met de overdaad in onze supermarkten (en andere winkels):
12 soorten pindakaas (eigen ervaring), 14 soorten tandpasta en nog meer soorten dure kaas.  We moeten ons ervan bewust zijn dat het leven om andere dingen draait!
Als laatste gezegde voor vandaag heb ik onthouden: ‘overdaad schaadt’. En zo is ‘t maar net.  

Tot volgende week
Groetjes van Cor.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten