Leuven een voorbeeld op vlak van toegankelijkheid
bron: Stad Leuven

Leuven is in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de prestigieuze Europese Access City Award 2022. Dit is een jaarlijkse Europese prijs voor toegankelijke steden. De stad kreeg een speciale vermelding voor het mainstreamen van toegankelijkheid. Met deze wedstrijd wil de Europese Unie steden aanmoedigen om hun openbare ruimte toegankelijk te maken voor iedereen. De uitreiking vond niet toevallig vrijdag plaats, op de internationale dag van personen met een handicap.

De Access City Award wordt toegekend aan een Europese stad van meer dan 50.000 inwoners die op vlak van toegankelijkheid een voorbeeld is. Veertig steden dienden hun kandidatuur in. De stad Leuven stelde zich voor het eerst kandidaat en schopte het tot de laatste zes finalisten. In de finale kreeg ze een speciale vermelding voor het mainstreamen van toegankelijkheid. De jury loofde het feit dat de stad burgers, bedrijven en instellingen betrekt om zo op een innovatieve manier de toegankelijkheid van de stad te verbeteren. Luxemburg Stad sleepte de award in de wacht.

“Dit is een erkenning dat we de laatste jaren cruciale stappen hebben gezet op het vlak van toegankelijkheid. Een toegankelijke openbare ruimte creëren betekent voor ons letterlijk maar ook figuurlijk drempels voor personen met een beperking zoveel mogelijk wegnemen. Het gaat daarbij niet alleen over aanpassingen aan de infrastructuur, maar ook over toegankelijke evenementen en dienstverlening.  Denk aan de prikkelarme dag op de kermis en de Open Monumentendag die dit jaar in het teken van inclusief erfgoed stond, bijvoorbeeld. Iedereen profiteert bovendien van een toegankelijke openbare ruimte, ook kinderen en mensen met een kinderwagen of een rollator bijvoorbeeld”, reageert schepen van gelijke kansen Lies Corneillie enthousiast. “Ons toegankelijkheidsbeleid heeft een sterke mensenrechtenbasis, want ieder mens heeft het recht om volledig deel te nemen aan de samenleving, en bij voorkeur zo autonoom mogelijk.”

Blijven werken aan toegankelijkheid

“Deze speciale vermelding betekent echter niet dat het werk in Leuven af is. We beseffen heel goed dat er op verschillende vlakken nog werk aan de winkel is”, vervolgt schepen Corneillie. “In onze kandidaatstelling hebben we dan ook heel wat plannen opgelijst, zo zullen we bijvoorbeeld op termijn de adviezen van de adviesraad toegankelijkheid herwerken tot een toegankelijkheidsnorm. Deze finaleplaats en speciale vermelding zijn een stimulans om ook de komende jaren hard verder te werken aan een toegankelijk Leuven.”

Adviesraad toegankelijkheid als spil

“De kracht van de werking rond toegankelijkheid in Leuven ligt in de samenwerking met de adviesraad toegankelijkheid en dat heeft ook de jury opgemerkt. Ik wil de leden van de adviesraad oprecht bedanken en vooral feliciteren, want deze finaleplaats en speciale vermelding is er vooral dankzij hen”, vertelt Corneillie. De raad bestaat uit meer dan vijftien actieve leden die maandelijks hun inzichten ten dienste stellen op vlak van autisme of motorische, visuele, auditieve en verstandelijke beperkingen. “De kracht van de adviesraad ligt in de diversiteit aan handicaps die vertegenwoordigd zijn en de dialoog die ze op gang brengen. Via deze dialoog zoekt de adviesraad telkens naar een faire oplossing die voor iedereen werkt. Ook voor mensen zonder beperking. Dit leidt tot concrete adviezen in nauw overleg met de betrokken stadsdiensten, architecten, organisatoren van evenementen of de horecasector”, aldus Corneillie.

Momenteel wordt de adviesraad toegankelijkheid betrokken bij onder meer de dossiers rond de nieuwe podiumkunstensite en de heraanleg van de oevers van de Vaartkom, maar ook bij het inclusief en toegankelijk maken van culturele en sportieve evenementen en de aanleg van speelterreinen.

Voorzitter van de adviesraad toegankelijkheid Sam Michiels vult aan: “We zien deze finaleplaats en speciale vermelding niet alleen als erkenning voor onze manier van werken en de concrete resultaten die er de voorbije jaren geboekt zijn, het is ook een motivatie om op deze manier verder te werken in de komende jaren, samen met de stad.”

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten