Scholieren drinken veel minder alcohol, gebruiken veel minder canabis en roken veel minder dan begin deze eeuw
bron: VAD - Afbeelding van miantos via Pixabay

VAD volgt al 20 jaar het alcohol-, tabak- en druggebruik en het gokken op van de leerlingen uit het secundair onderwijs in Vlaanderen. Ieder jaar beantwoorden tienduizenden leerlingen daarvoor anoniem de enquête van de VAD-leerlingenbevraging. Het valt daarbij op dat het gebruik van alcohol in het algemeen gedaald is tussen 2000 en 2019. Ook de cijfers over tabaksgebruik vertonen in die periode een dalende trend. Wat cannabis betreft zit het gebruik ook lager dan aan het begin van de eeuw.

Alcohol

Het alcoholgebruik is in de twee voorbije decennia duidelijk gedaald. Terwijl in 2000-2001 87% ooit alcohol dronk, is dat anno 2018-2019 nog maar 57%. Ook het regelmatig alcoholgebruik is meer dan gehalveerd.

Canabis

Ook voor cannabisgebruik zijn de trends duidelijk dalend. Het ooitgebruik kende tussen 2000-2001 en 2018-2019 bijna een halvering. Opvallend en positief is ook de duidelijke de daling van het regelmatige gebruik.

Roken

Terwijl tot 2002-2003 nog 54% van de leerlingen ooit had gerookt, gold dat in 2018-2019 voor nog maar 23%. Het meest opvallende is de daling van het aandeel regelmatige rokers. Terwijl bij de eerste meting 23% van alle leerlingen minstens één keer per week rookte, is dat in de laatste meting gezakt tot 6% Een kwart in vergelijking met bijna twintig jaar eerder, dus.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten