Een ziekenhuis met 527 eenpersoonskamers met eigen toilet en douche
Redacteur: Jan H.F. van der Heyden; jan@dommelmeander.nl; foto Amphia Ziekenhuis

Het Amphia ziekenhuis In Breda is misschien wel het modernste van Nederland. Koningin Maxima heeft het onlangs geopend. Het heeft 527 ruime eenpersoonskamers met een eigen toilet en douche. Deze bevorderen de privacy en rust en daardoor zijn patiënten minder vatbaar voor virussen en bacteriën van andere mensen. Ouders van een kindje dat direct na de geboorte een tijdje in het ziekenhuis moet blijven, kunnen gebruikmaken van gezinssuites. De patiënt bepaalt zelf wanneer hij/zij wil eten en drinken. De maaltijd kan op elk moment van de dag worden besteld.

De 16 hybride operatiekamers hebben ingebouwde röntgenapparatuur. Hierdoor is het mogelijk verschillende zorg te combineren. Radioloog, chirurg en het OK-team kunnen samen in dezelfde ruimte zijn tijdens een operatie. Dit zorgt ervoor dat een ingreep minder heftig is en heel precies wordt uitgevoerd. De kwaliteit van de operaties is daardoor beter. Patiënten herstellen daardoor sneller en mogen dus ook sneller naar huis.

Bij het bouwen van het nieuwste gedeelte van Amphia is goed nagedacht over de toekomst. Over duurzaamheid. Dit betekent dat keuzes zijn gemaakt in kwaliteit, die goed zijn voor het milieu. Zo is er een warmte-koudeopslag, die zorgt voor ongeveer 85 procent van de energie die nodig is. Ook de hoeveelheid CO2 (broeikasgas) die vrijkomt in de lucht is ongeveer 80 procent minder. En de parkeergarage gebruikt stroom die door zonnepanelen op het dak wordt opgewekt.

Rondom het ziekenhuis is veel groen, bloeiende struiken en medicinale planten. Hierdoor heeft het ziekenhuis een gastvrije uitstraling. Ook heeft het groen een rustgevende en genezende invloed. Hier kunnen bezoekers en patiënten hun rust nemen om goed of slecht nieuws te verwerken.

Voeding vinden ze in het Amphia Ziekenhuis erg belangrijk. Ze zien dat als onderdeel van behandeling. Omdat het invloed heeft op wondgenezing, herstel, weerstand en de kwaliteit van leven. Daarom kan de patiënt zelf bepalen wanneer hij wil eten of drinken.

Medisch specialistische zorg voor de regio West-Brabant

Amphia biedt medisch specialistische zorg voor de regio West-Brabant. Naast de reguliere zorg staat Amphia ook bekend om haar complexe behandelingen op het gebied van cardiologie en cardiochirurgie, oncologie, bewegen en vrouw, moeder en kind. In 2016 is begonnen aan de nieuwbouw aan de Molengracht. Het nieuwe deel van het ziekenhuis is verbonden aan het al bestaande Amphia ziekenhuis, dat het afgelopen jaar ook vernieuwd is. Naast de vestiging in Breda heeft Amphia ook locaties in Oosterhout en Etten-Leur.

Als je regelmatig en graag goed nieuws leest, dan is nu een goed moment om ons te steunen. Goed Nieuws is gratis toegankelijk voor iedereen en wordt gefinancierd door lezers. Elke bijdrage, hoe groot of klein ook, geeft voeding aan onze journalistiek en verzekert de toekomst van goednieuws.be. Steun Goed Nieuws al vanaf 1 euro – het duurt maar een minuutje. Dank je.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente berichten

Onze sponsors

Jouw logo hier?

Goed Nieuws werkt op basis van vrijwilligers. Om onze kosten te dekken, zijn wij op zoek naar sponsors.

Herken je jezelf in de visie van Goed Nieuws en wil je sponsor worden? Neem dan contact met ons op.

Meer
berichten